Agenţia Naţională de Integritate a constatat conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 11 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, între care un primar, consilieri locali şi secretari generali ai unor localităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia precizează că în cazul lui Coteţiu Andrei, Consilier judeţean în cadrul C.J. Timiş, în exercitarea mandatului de consilier judeţean, a participat, în perioada 2021-2023, la deliberarea şi adoptarea mai multor hotărâri ale C.J. Timiş privind aprobarea bugetului local al jud. Timiş, care puteau produce un folos pentru asociaţia în cadrul căreia persoana evaluată deţinea funcţia de inginer şi cea de director executiv, şi de la care încasa venituri de natură salarială. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. e) şi alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019.

Potrivit ANI, a data de 18 decembrie 2023, Agenţia Naţională de Integritate a constatat şi starea de incompatibilitate în cazul lui Coteţiu Andrei întrucât, în perioada 27 octombrie 2020 – 25 martie 2021, a deţinut şi exercitat simultan atât funcţia de consilier judeţean cât şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie/ administrator în cadrul unei companii locale al cărei acţionar unic este C.L. al Mun. Timişoara. 

BĂLĂŞANU CONSTANTIN CORNELIU, primar al Com. Frumuşica, Jud. Botoşani, a fost găsit în conflict de natură administrativ, după ce în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat în anul 2021, un contract de asistenţă juridică cu un cabinet individual de avocatură, acelaşi cabinet de avocatură cu care încheiase în anul 2020, în calitate de persoană fizică, un alt contract de asistenţă juridică, precizează ANI. 

MENAN SAMIR, consilier local în cadrul C.L. al Mun. Medgidia, Jud. Constanţa, în perioada exercitării mandatului de consilier local, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor Hotărâri ale C.L., Hotărâri care ar putea produce un folos pentru o asociaţie în cadrul căreia persoana evaluată deţine funcţia de vicepreşedinte, arată ANI în comunicat. 

NICA ADRIAN CORNEL, consilier local în cadrul C.L al Com. Apateu, Jud. Arad, în perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii C.L al comunei Apateu din data de 26 februarie 2021 privind închirierea unor terenuri aflate în domeniul privat al comunei Apateu, fără a anunţa la începutul şedinţelor, interesul personal pe care îl avea în problema supusă dezbaterilor.

ANI arată că ulterior adoptării Hotărârii, au fost încheiate 2 acte adiţionale la contractul de închiriere încheiat în anul 2015, între NICA ADRIAN CORNEL (în calitatea de locatar) şi U.A.T. comuna Apateu (în calitate de locator) pentru suprafeţele de terenuri aflate în domeniul privat al comunei Apateu.

”Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către NICA ADRIAN CORNEL a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal. În cazul ambelor acte adiţionale, documentaţia premergătoare încheierii lor poartă aceeaşi dată cu actele adiţionale”, anunţă instituţia. 

AVASILCĂI IONUŢ, consilier local în cadrul C.L. al Com. Grumăzeşti, Jud. Neamţ, în perioada exercitării mandatului de consilier local, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la deliberarea şi adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local care ar putea produce un folos material pentru societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat unic. 

BRATU MARCEL NICOLAE, consilier local în cadrul C.L. al Com. Nicolae Bălcescu, Jud. Călăraşi, în perioada exercitării mandatului de consilier local, nu a respectat obligaţia privind anunţarea la începutul şedinţelor C.L. a interesului personal pe care îl avea la adoptarea unor Hotărâri ale C.L. din perioada 2021 – 2022 privind  prelungirea contractelor de închiriere  a terenului aflat în domeniul privat al comunei, şi respectiv, redistribuirea unei suprafeţe de teren aflată în domeniul privat al comunei.

ANI arată că anterior validării mandatului de consilier local, respectiv în perioada 2018 - 2019, Bratu Marcel Nicolae în calitatea de locatar, a încheiat cu U.A.T. comuna Nicolae Bălcescu, în calitate de locator, mai multe contracte de închiriere a terenului arabil aflat în  domeniul  privat  al  comunei

NICOARĂ OANA MARIA, fost consilier local în cadrul C.L. al Com. Văcăreni, Jud. Tulcea, în perioada exercitării mandatului de consilier local, având un interes personal în problema suspusă dezbaterii, a participat la deliberarea şi adoptarea unei Hotărâri a C.L., prin care au fost modificate organigrama şi statul de funcţii al UAT Văcăreni.

”Astfel, funcţia publică de consilier gradul profesional I a fost transformată în funcţia publică de consilier gradul profesional debutant, funcţie ce a fost ocupată ulterior prin concurs de către persoana evaluat”, precizează ANI. 

DALE VOICHIŢA MARIANA, secretar general al Oraşului Ştei, Jud. Bihor, în  perioada exercitării funcţiei publice de conducere, a contrasemnat un act administrativ care i-a produs un folos material, afirmă ANI. 

ANIŢESCU PETRACHE, secretar general al Com. Balta, Jud. Mehedinţi, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere, în calitate de titular al unei entităţii economice, a solicitat Primăriei comunei Balta, eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru entitatea economică al cărei administrator este, autorizaţie semnată ulterior de către Primarul comunei Balta, respectiv de către persoana evaluată, în calitate de secretar general.

În baza emiterii autorizaţiei, entitatea economică a beneficiat de un ajutor financiar nerambursabil în cuantum de 95.319 lei (21.000 Euro) acordat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală România, arată ANI. 

RĂILEANU MELANIA, secretar general al Com. Prăjeni, Jud. Botoşani, potrivit ANI, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere, a contrasemnat un act administrativ care i-a produs un folos material. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

ANI mai afirmă că GROZA LIGIA-DANIELA, fost secretar general al Com. Blandiana, Jud. Alba, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere, a contrasemnat un act administrativ care i-a produs un folos material.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.