Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a anunţat că revendică în instanţă dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de aproape 9.000 de metri pătraţi de plajă pe care Primăria Năvodari ar fi intabulat-o nelegal. În acea zonă, Primăria a amenajat mai multe beach-baruri.
ABADL a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că, în calitate de administrator al plajelor litoralului românesc, revendică în instanţă dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de plajă de 8.763 de metri pătraţi, pe care Primăria Năvodari şi-a intabulat-o în mod nelegal.
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a menţionat că suprafaţa de plajă, ce se întinde pe o lungime de 4,2 kilometri şi pe o lăţime medie de 2 metri, este cuprinsă între limita de vest a plajei intabulate de ABADL şi parapetul promenadei, aflat în proprietatea Primăriei Năvodari, care şi-a intabulat cei aproape 9.000 de metri de plajă la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, în categoria curţi construcţii şi teren arabil.
"Mai exact, Primăria Năvodari a amenajat pe promenada aflată în proprietatea sa, pe toată această lungime de peste patru kilometri, mai multe beach-baruri, care s-au extins şi pe suprafaţa de plajă, proprietatea statului român aflată în administrarea ABADL. La un control făcut în 2017 pe această fâşie de nisip erau amplasate doar două beach-baruri, iar în prezent la verificarea inspectorilor şi specialiştilor în cadastru din cadrul instituţiei s-a constatat că sunt amplasate 60 de de construcţii care s-au extins mult peste suprafaţa intabulată de Primăria Năvodari, ocupând ilegal domeniul plajei”, se arată în comunicat.
Directorul ABADL, Bogdan Bola, a anunţat că a solicitat instanţei o expertiză tehnică judiciară.
"Demonstrăm instanţei prin înscrisuri şi măsurători specifice că terenul în suprafaţă de 8.763 mp are toate atributele specifice plajei, fiind o întindere plată la ţărmul mării, acoperită cu nisip sau cu pietriş, o prelungire a platformei continentale. Mai mult decât atât, în acest sens, am solicitat instanţei o expertiză tehnică judiciară cu specialitatea geomorfologia zonei costiere prin care să se facă dovada că suprafaţa intabulată în favoarea Primăriei Năvodari reprezintă plaja litoralului românesc, administrată de A.B.A.D.L. Totodată, am solicitat Primăriei o listă cu autorizaţiile de construire emise pentru zona specificată, titularii acestora, iar de acum înainte, avizul de gospodărire a apelor să fie solicitat prin certificatele de urbanism”, a declarat Bogdan Bola.
Potrivit legii, trecerea unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei primării se face la cererea Consiliului Local, numai prin hotarare de guvern.
Juriştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral solicită instanţei rectificarea cărţilor funciare prin radierea menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea Oraşului Năvodari asupra terenului în suprafaţă de 8.763 metri pătraţi, precum şi constatarea nulităţii absolute a actelor notariale, se mai arată în comunicat.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.