Preşedintele Consiliului Naţional Politic al PSD, Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, afirmă că liderul PSD, Marcel Ciolacu, este cel mai puternic om din partid şi că partidul ”îl va împinge” spre candidatura la alegerile prezidenţiale. El l-a comparat pe Marcel Ciolacu cu ”regina de pe tabla de şah”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat, la emisiunea Insider Politic difuzată, sâmbătă, la Prima TV, dacă Marcel Ciolacu are opţiunea de a nu candida la alegerile prezidenţiale, Vasile Dîncu a răspuns că acesta are orice opţiune, fiind cel mai puternic om din partid.
 
”Liderul PSD are orice opţiune, pentru că este cel mai puternic om din partid. Toată lumea îl ascultă pe liderul nostru. Un dezavantaj pe care îl are în acest moment este că n-are nicio poziţie internă. Suntem o echipă destul de coezivă. Putem să spunem că suntem prieteni, dar ca să revin direct la întrebare, spun următorul lucru: preşedintele nostru a anunţat că este capabil să accepte un alt candidat care să câştige. Şi a mai spus un lucru care, de asemenea cred, vom hotărî împreună cu partidul cine este candidatul nostru. Dar, pe de altă parte, ca să fiu foarte sincer şi să fac şi să spunem referinţă la calitatea mea de sociolog, de martor al evenimentelor în ultimii 30 de ani şi sondator, spun că într-adevăr este foarte greu să nu candideze, ca preşedinte al PSD. În primul rând, pentru că, chiar dacă nu s-a întâmplat niciodată, există în politică un fel de dorinţă de a-i scoate pe lideri în faţă să se bată în locul armatelor. Asta este o chestiune primitivă, dar care funcţionează şi astăzi”, a declarat Dîncu.
 
Vasile Dîncu a explicat că este dificil de adus un alt candidat pentru alegerile prezidenţiale. 
 
”Este foarte greu să găseşti un candidat, un alt candidat în acest moment. Ca să-l aduci din afară, este greu să fie acceptat dinăuntru. Apoi ca să-l aduci din interior, să găseşti un candidat, de asemenea, se creează un alt pol de putere şi în sultanatele din România, ca şi la Istanbul, sultanul trebuia să-şi omoare pe toţi fraţii ca să nu atenteze la putere. Încă funcţionează această mentalitate, cu siguranţă niciun lider nu acceptă să se nască pol de putere în interiorul acestei organizaţii pe care o conduce. Deci vom vedea. Alegerile europarlamentare vor fi, după părerea mea, un indicator foarte bun pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Cu siguranţă că Marcel Ciolacu va hotărî. Şi este asta în primul rând hotărârea lui. Noi, cei din partid, îl credităm cu candidatură, adică cu siguranţă că partidul îl va împinge spre candidatură şi rămâne judecata lui şi a analiştilor în care are încredere”, a spus Dîncu.
 
Întrebat, de asemenea, dacă Marcel Ciolacu mai are un viitor în fruntea partidului sau în politică, dacă nu va candida la alegerile prezidenţiale, Vasile Dîncu a afirmat că actualul mandat de premier este ”definitiv şi definitoriu” pentru viitoarea carieră politică a lui Ciolacu. 
 
”Contează foarte mult mandatul de prim-ministru pe care îl are în acest moment. Eu cred că în acest moment este definitiv şi definitoriu acest mandat de premier şi pentru viitoarea lui carieră politică, dar şi pentru candidatura, posibila candidatură la prezidenţiale. Eu cred că, chiar dacă ar avea un alt candidat, Marcel Ciolacu ar putea să conducă în continuare partidul foarte bine, într-un alt aranjament, să zicem, politic, pentru că în acest moment este, aş putea să spun, regina noastră de pe tabla de şah şi atunci evident că este clar că va rămâne, mai ales că nu este un lider care să acapareze toată puterea, care să-şi creeze adversităţi. Este un lider care împarte puterea şi acest lucru este unul care este un avantaj pentru dânsul”, a răspuns Dîncu.
 
Fostul ministru al Apărării a mai fost întrebat şi dacă nu cumva Marcel Ciolacu s-a grăbit să anunţe că va demisiona din PSD, dacă partidul pierde alegerile prezidenţiale, Dîncu răspunzând că acesta a procedat corect.
 
”Multă lume a interpretat asta şi mulţi mi-au spus acest lucru, însă eu vă dau trei argumente pentru care a procedat corect. În primul rând că şi-a ales el adversarul şi şi-a ales un adversar care este convenabil pentru că şi-a ales un adversar accesibil, ca să spun aşa. Sigur că sunt unele sondaje care dau asta (AUR aproape de PSD - n.r.), dar este diferenţă între cei doi candidaţi şi între forţa celor două partide, dar asta este un argument. Şi-a ales el singur candidatul. Al doilea argument a arătat că este bărbat, ca să zicem aşa, adică a arătat că e bătăuş. În politică trebuie să arăţi că eşti competitor, că eşti luptător. Deci nu te fereşti, că putea să găsească o formulă să răspundă la întrebarea jurnalistului, să răspundă printr-o eschivă. Şi în al treilea rând, un lucru care de asemenea este important, ştia următorul lucru: chiar dacă, să zicem aşa, am avea un semieşec noi la europarlamentare, nimeni dintre noi nu l-am lăsa să îşi dea demisia, pentru că în acest moment este şi şeful Guvernului, este şeful nostru şi este, aşa cum spuneam, regina de pe tabla de şah”, a declarat Vasile Dîncu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.