Premierul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care are loc la Tuşnad, că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda, el comentând în cheie ironică indicaţiile primite. El a amintit şi de susţinerea Ungariei pentru adrearea României la Spaţiul Schengen. El a precizat că românii ar trebui să ţină cont de faptul că “Ungaria susţine pe deplin cea mai mare ambiţie naţională actuală a României, aderarea la Schengen”, şi că prioritatea programului preşedinţiei ungare a UE, în anul 2024, este obţinerea aderării României la Schengen, conform MTI.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
UPDATE - Referindu-se la zecile de naţionalişti români care protestau la intrarea în tabără, dar care au fost ţinuţi la distanţă de poliţie, Viktor Orbán şi-a început discursul spunând: “Noi am ajuns aici trecând printre oşti române, dar mai degrabă am dori să le vedem ca pe un comitet de primire”, pentru că “în lupta noastră europeană pentru creştinism, noi, creştinii latini fără putere vom avea nevoie şi de ortodoxia românească”, relatează MTI.
Orban a declarat că a primit un ghid de la Ministerul Afacerilor Externe român în care scrie despre ce nu trebuie să spună, despre ce şi cum să vorbească, şi acesta este “un document oficial de stat”, a adăugat şeful executivului de la Budapesta.
El a subliniat că a fost sfătuit să nu vorbească despre nimic ce ar putea atinge sensibilităţile româneşti, cum ar fi simbolurile naţionale.
“Despre asta nu voi vorbi, însă îi salut pe prietenii noştri care au venit cu steaguri maghiare şi secuieşti”, a declarat politicianul.
Leful Executivului de la Budapesta a mai precizat că nu poate vorbi despre drepturile colective ale minorităţilor.
“Nici despre asta nu voi vorbi, ci doar afirm că ele există şi ar trebui să le aibă maghiarii care trăiesc aici”, a afirmat Orban, conform MTI.
Premierul ungar a adăugat că i s-a scris şi să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, “dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti”, a afirmat Viktor Orbán.
El a subliniat că sunt unele lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul, dar “nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure”, a spus prim-ministrul ungar.
Totodată, a precizat că trebuie să evite şi “accentele xenofobe ale unei abordări revizioniste a migraţiei”, care este ca o “călătorie comunistă în timp”.
Viktor Orbán a subliniat că, dacă preşedintele României vine în Ungaria şi ţine un discurs, “noi nu-i vom impune ce poate să spună şi despre ce”.
Acesta a precizat că românii ar trebui să ţină cont de faptul că “Ungaria susţine pe deplin cea mai mare ambiţie naţională actuală a României, aderarea la Schengen”, şi că prioritatea programului preşedinţiei ungare a UE, în anul 2024, este obţinerea aderării României la Schengen.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform unei traduceri neoficiale difuzată de Antena 3, Viktor Orban a început prin a spune că în lupta pentru creştinismul în Europa, va fi nevoie de ortodoxia română şi a urat bun venit publicului român prezent la adunare.
El a susţinut că a primit un document de la MAE român în care i se spune ce subiecte poate aborda şi despre ce subiecte să nu vorbească.
Orban a afirmat că printre recomandări se află şi aceea de a nu vorbi despre lucrurile care pot aduce atingere sensibilităţilor romaneşti, cum ar fi simbolurile naţionale.
Un alt subiect considerat sensibil este reprezentat de drepturile colective ale minorităţilor.
Şeful Executivului de la Budapesta a mai afirmat că i s-a transmis că vorbească despre ”unităţi teritorial-administrative inexistente în România”, interpretând că recomendarea se referă la Ardeal şi la Ţinutul Secuiesc.
O altă temă sensibilă este cea a valorilor occidentale, legat de care Viktor Orban susţine că i s-ar fi spus să nu le pună într-o lumină proastă.
Totodată, o altă solicitare a fost evitarea discursurilor xenofobe referitoare la migraţie.
El a amintit că ambiţia naţională cea mai mare a României este aderarea la Schengen şi că aceasta este susţinută de Ungaria, care ar urma să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a lui 2024
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...