Deputatul PMP Eugen Tomac a declarat marţi, la Parlament, că „circul” de la comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 ar trebui să înceteze, în condiţiile în care Parchetul instanţei supreme a clasat dosarul care avea ca obiect scrutinul dar, cel mai probabil, membrii comisiei doresc să ajungă la concluzia că alegerile au fost fraudate de Traian Băsescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Lucrurile nu s-au încheiat. Cel mai probabil, în înţelepciunea lor, cei care au declanşat acest subiect de interes major pentru presă vor ajunge la o singură concluzie: că alegerile în 2009 au fost fraudate de un singur om şi acea persoană este Traian Băsescu. Deci asta este ceea ce vor să lase impresia unii că se întâmplă. Dacă la Parchet lucrurile s-au desfăşurat astfel, cel mai probabil că cei care au înfiinţat această comisie de anchetă vor să ajungă la această concluzie că vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat în 2009 este o singură persoană şi acea persoană este preşedintele Traian Băsescu. Altă explicaţie nu avem pentru că am văzut că la această celebră comisie deja suntem invitaţi ca un colocviu, ni se pun întrebări banale, pentru care găseşte orice secretară un răspuns căutând pe internet 30 de minute dacă este nevoie”, a afirmat Eugen Tomac.

Deputatul a mai spus că „tot acest circ a trebui să înceteze pentru că şi în Parlament, şi nu numai, putem irosi energiile şi pentru chestiuni mult mai serioase decât această dezbatere care nu duce nicăieri”.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Întrebat dacă PMP ia în calcul să-şi retragă reprezentanţii din comisia de anchetă, Tomac a spus că parlamentarii Partidului Mişcarea Populară va analiza această chestiune în cursul zilei de miercuri. „Noi l-am desemnat pe Robert Turcescu în această comisie, tocmai pentru că am vrut să existe un reprezentant de-al nostru, cu atât mai mult cu cât Robert Turcescu cunoaşte foarte bine cum au evoluat lucrurile atunci fiind un jurnalist implicat direct. El a şi moderat dezbaterea dintre cei doi contracandidaţi. Deci, din punctul ăsta de vedere vom discuta chestiunea asta chiar mâine dimineaţă la grup, dar insist, cred că s-au umplut de ridicol şi lucrurile ar trebui să înceteze înainte de a pregăti marele raport prin care să încerce să demonstreze că există un singur vinovat pentru presupusa fraudare a alegerilor din 2009. (...) Ar trebui să-şi înceteze activitatea pentru că se umple de ridicol cei care au declanşat acest demers prezentându-l astfel”, a conchis Eugen Tomac.

Dosarul privind alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 a fost clasat de procurori, a anunţat, marţi, Parchetul instanţei supreme.

"Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea acestui dosar întrucât - din coroborarea probelor administrate - s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/iniţiat de către persoanele nominalizate, acte/acţiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1  Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) şi al infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, prev. de art.391 alin.3 şi 4 din Codul penal  cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 şi 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României)", arată parchetul instanţei supreme într-un comunicat de presă transmis marţi.

În 24 aprilie, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, pentru infracţiunile de abuz în serviciu prevăzut de articolul 297 alineatul 1, cu aplicarea articolului 5 din Codul penal (respectiv articolul 248 raportat la articolul 248 indice 1 din vechiul Cod penal) şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, faptă prevăzută de articolul 391 alineatele 3 şi 4 din Codul penal, cu aplicarea articolului 5 din Codul penal (fost articol 62 alineatele 3 şi 4 din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, modificată şi republicată).

"Menţionăm că faptele pentru care s-a început urmărirea penală se prescriu potrivit legii vechi - art. 122 lit. b şi c din vechiul Cod penal - în termen de 10 ani, respectiv 8 ani în conformitate cu legea nouă – art. 154 alin. 1 lit. c din noul Codul penal”, preciza PICCJ.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.