Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a arătat nemulţumit de răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis la solicitarea sa prin care cerea şefului statului să-şi folosească autoritatea pentru a verifica la nivel instituţional veridicitatea afirmaţiilor făcute de către fostul preşedinte Traian Băsescu privind transformarea României într-un stat mafiot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi am fost dezamăgit de răspunsul primit de la preşedintele Iohannis ca urmare a apelului făcut (...) Când fostul preşedinte vorbeşte că România s-a transformat într-un stat mafiot în care instituţiile de forţă decis discreţionar în privinţa libertăţii unor cetăţeni, preşedintele spune că totul este în regulă”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, la Antena 3.

Preşedintele Senatului a spus că răspunsul preşedintelui Iohannis arată aroganţă şi că şi-ar fi dorit ca acesta să fie mai înţelept. ”Mă surprinde aroganţa răspunsului. Ştim foarte bine că preşedintele a fost condamnat într-un dosar în care, folosindu-se de documente false, a obţinut venituri. Eu aş fi mai reţinut când vine vorba să renunţe la prezumţia de nevinovăţie”, a declarat Tăriceanu referindu-se la faptul că preşedintele Iohannis a afirmat că declaraţiile care pun sub semnul întrebării statul de drept, făcute de către persoane urmărite penal sau trimise în judecată,  sunt lipsite de credibilitate. 

Tăriceanu a apreciat că România a ajuns o ţară în care jocurile politice sunt făcute de către instituţii nedemocratice, conduse de oameni care nu au fost aleşi. ”Din punctul meu de vedere nu vede (Klaus Iohannis - n. red.), iar ce vede, se face că nu vede. El este produsul sistemului”, a spus liderul ALDE.

El a apreciat că declaraţiile recente ale lui Traian Băsescu reprezintă doar o parte mică din ceea ce ştie legat de modul în care funcţionează unele instituţii ale statului român.

”Băsescu ştie mai mult pentru că a fost două mandate preşedinte, a făcut numirile, cunoaşte personajele şi pare că vorbeşte în cunoştinţă de cauză. Nu ştiu ce credibilitate are discursul său. Când erai preşedinte şi ai fost martor la lucrurile astea, de ce nu ai luat nicio măsură? Am convingerea că acest derapaj era din perioada cât Băsescu a fost preşedinte, dar l-a tolerat pentru că îi convenea”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

El consideră că s-a ajuns în situaţia în care instituţiile de forţă să ia decizii discreţionare legate de drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi despre modul în care se fac numirile şi destituirile din funcţii politice. 

”Am remarcat şi azi că preşedintele dă un cec în alb acestor instituţii ce ar trebui verificate şi nelăsate să funcţioneze după cum cred unii care ocupă funcţii de conducere în aceste instituţii. Există şi corupţia, beţia puterii, nu doar corupţia financiară. Unii oameni cred că deţin puterea absolută şi că pot să decidă asupra vieţii unor cetăţeni”, a conchis Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis să-şi folosească autoritatea şi toate pârghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel instituţional veridicitatea afirmaţiilor făcute de către fostul preşedinte Traian Băsescu privind transformarea României într-un stat mafiot.

”Cu câteva zile în urmă, fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut o serie de afirmaţii care pun sub semnul întrebării tot ceea ce credeam că am reuşit să construim în România pe baza valorilor democraţiei şi a statului de drept. Ieri, fostul preşedinte a reiterat şi întărit aceleaşi idei. De mai bine de un an de zile, sunt unul dintre cei mai critici politicieni în privinţa abuzurilor, care au transformat DNA şi lupta anticorupţie într-un instrument politic împotriva adversarilor incomozi, şi în privinţa amestecului ilegal al SRI în Justiţie şi, mai nou, în activitatea ANAF. În perspectiva celor spuse pe 24 iulie de fostul preşedinte al României, criticile mele apar ca o palidă reflectare a realităţii”, susţine Tăriceanu într-un comunicat de presă.

El arată că afirmaţiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situaţie inacceptabilă, în care DNA si SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat şi exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituţiilor democratice alese de cetăţeni.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi seară, la B1 TV, că speră ca instanţa să dea curs solicitării avocatului Alinei Bica de a fi chemat ca martor în instanţă, precizând că fosta şefă DIICOT îşi prezentase demisia din cauza ostilităţii SRI şi DNA ”, fostul şef al statului precizând că, la momentul respectiv, i-a invitat pe Laura Codruţa Koveşi, Florian Coldea şi Bica la Cotroceni.

”Îmi doresc să se dea curs solicitării avocatului doamnei Bica de a fi chemat în instanţă. Eu nu mă refer la  faptele reclamate în dosar că nu am cum, dar am nişte motive să cred - şi le pot spune instanţei - că nu e tocmai în regulă ce s-a întâmplat. Ori instanţa ca să ia deciziile, cred eu, că este important să ţină cont şi de aceste elemente care pot fi probate cu martori”, a spus Băsescu, la B1 TV. 

Fostul preşedinte a mai precizat că exista la momentul respectiv un conflict între Bica şi şefa DNA, Codruţa Kovesi.

”Eu nu spun că nu e vinovată pentru că nu ştiu dosarele, dar am văzut poziţii publice, nu numai ale DNA şi ale televiziunilor, ci şi ale acestei femei care la un moment dat a venit şi mi-a spus: «domnule preşedinte vreau să demisionez» (...) Mie mi s-a părut o laşitate să nu spun că femeia asta a venit de două ori la mine şi mi-a  spus: «vrea să mă facă SRI şi Kovesi». Mi-a dat o motivaţie pe care o voi spune în faţa instanţei. I-am zis: «Băi, fată, statul ăsta ce fel de stat crezi că e? Dacă ai putere într-o instituţie sau alta a devenit stat mafiot». Zic, «du-te la birou». I-am chemat la mine (n.r. - pe Bica, Kovesi si Coldea) pentru că era vorba de un conflict între instituţii. I-am chemat doi câte doi. Între Coldea şi ea (n.r. - Bica) nu, e între a treia persoană şi ea.”, a mai spus Băsescu. 

Fostul preşedinte susţine că prim-adjuncţii serviciilor de informaţii ar trebuie schimbaţi mai des pentru că adună ”o putere formidabilă”.

”Noi am ajuns în momentul de faţă să avem nişte generali care deţin funcţia asta de vreo 11 ani, de prim-adjuncţi. Se strânge o putere formidabilă prin puterea informaţiei care se adună. La un moment dat trebuie să  plece. Ai nevoie de altceva. Proaspăt. Ei pot şantaja, ei pot cu o aluzie, dacă fac”, a mai spus Băsescu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.