Plenul Parlamentului European votează, joi, o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea ed Europeană pentru Republica Moldova. Rezoluţia, care a fost iniţiată şi negociată de eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), mai prevede includerea Republicii Moldova în Piaţa unică a UE.
„Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene cum este şi Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au acţionat în spirit european şi au oferit hrană, adăpost şi îngrijire medicală sutelor de mii de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţară fugind din calea războiului.
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere şi Republicii Moldova. Din acest motiv, am iniţiat această rezoluţie şi am negociat-o cu celelalte grupuri politice din Parlamentul European”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.
„Această rezoluţie este cel mai ambiţios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituţie a Uniunii Europene.
În textul rezoluţiei mai cerem şi integrarea Republicii Moldova la Piaţa unică a Uniunii Europene. Prin accesul la Piaţa unică, produsele moldoveneşti vor putea fi exportate liber pe piaţa europeană, vor veni mai mulţi investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă şi oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din ţările Uniunii Europene”, a mai spus Siegfried Mureşan.
„Costurile cu gestionarea crizei refugiaţilor sunt foarte mari pentru Republica Moldova, o ţară afectată deja economic de criza generată de pandemia de COVID-19 precum şi de criza preţurilor la energie declanşată artificial de Gazprom. De aceea, în rezoluţia Parlamentului pe care o votăm astăzi, solicităm şi creşterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru autorităţile de la Chişinău şi cetăţenii Republicii Moldova.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.