Deputaţii USR PLUS Oana Cambera şi Filip Havârneanu au depus o propunere de modificare a Codului administrativ, susţinută de parlamentarii USR PLUS, prin care este facilitat accesul cetăţenilor la şedinţele consiliilor locale şi judeţene. Proiectul asigură, practic, oricărui cetăţean acces egal, neîngrădit şi transparent la şedinţele CL şi CJ.
”Avem datoria informării cetăţenilor şi, în orice democraţie, cetăţenia activă trebuie să fie încurajată! Această iniţiativă vine şi ca urmare a nenumăratelor sesizări pe care le-am primit de la cetăţeni şi consilieri locali din ţară, în general, şi din judeţul Ilfov, în particular. Suntem încrezători că, în Parlament, colegii se vor poziţiona favorabil pentru susţinerea transparenţei!", declară deputatul USR PLUS Oana Cambera.
”Transparenţa este esenţială dacă vrem să recâştigăm încrederea cetăţeanului. E timpul să arătăm că nu avem nimic de ascuns şi, mai mult decât atât, că ce am promis asta facem. E absolut firesc, aşadar, ca cei interesaţi să poată urmări şedinţele de consiliu local şi judeţean. Nu doar rezultatele acestor şedinţe sunt importante, dar şi modul în care se ajunge la ele contează. Gata cu şedinţele în spatele uşilor închise în care se girează combinaţii şi se lucrează în funcţie de ordinele dictate de interese meschine", precizează, la rânsul său, deputatul USR PLUS Filip Havârneanu, co-iniţiator al proiectului.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit iniţiatorilor, proiectul depus modifică OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în sensul introducerii unui articol care prevede explicit posibilitatea consilierilor de a transmite sau înregistra şedinţele de consiliu şi de a le pune la dispoziţia cetăţenilor, pentru ca fiecare cetăţean interesat să aibă acces la lucrările şedinţei de consiliu.
De asemenea, proiectul include o prevedere prin care Regulamentele de organizare din primării să nu mai poată permite încălcarea şi limitarea caracterului public al şedinţelor.
”Sunt multe administraţii în care s-a limitat accesul prin Regulamentele de organizare, invocându-se fie stabilirea unui număr limitat de participanţi fizic, fie interzicerea transmiterii pe internet, invocarea imposibilităţii de transmitere ca urmare a lipsei tehnologiei. Şedinţele de consiliu local sunt un element esenţial în viaţa comunităţilor, locul în care se iau deciziile cu impact asupra calităţii vieţii acolo unde locuim. Practica actuală, în multe localităţi şi judeţe, este ca anunţul cu privire la şedinţa de consiliu să se publice la un avizier, în curtea instituţiei, îngropat printre alte sute de hârtii, iar cetăţenii trebuie să depună o cerere scrisă în vederea permiterii accesului, cerere care poate fi aprobată sau respinsă în mod discreţionar. Motivele respingerii variază de la lipsa de spaţiu, la ocuparea locurilor disponibile din sală, măsuri de siguranţă în contextul pandemic, etc. Deci, şedinţele publice nu sunt de facto publice şi avem de-a face şi cu o discriminare a cetăţenilor, pentru aceştia neexistând alternativa urmăririi şedinţelor online dacă administraţia publică locală alege să nu le transmită din comoditate, lipsa tehnologiei sau chiar interzice expres acest lucru prin Regulament”, a transmis USR PLUS, într-un comunicat de presă.
Formaţiuna explică faptul că introducerea posibilităţii transmiterii şedinţelor de către consilieri prin mijloace tehnice proprii ar suplini această incapacitate. În plus, este firesc ca această activitate să poată fi preluată şi de către consilieri, întrucât, în exercitarea mandatului lor, ei au capacitatea de a sprijini administraţia în respectarea principiilor, mai ales acolo unde administraţiile sunt deficitare.
”Iniţiativa legislativă vine să repare şi discrepanţele dintre localităţile mai dezvoltate din punct de vedere financiar şi tehnologic, care au mijloacele audio-video necesare pentru a asigura caracterul public al şedinţelor, şi cele mai puţin dezvoltate, suplinind lipsurile prin contribuţia voluntară a consilierilor locali. Administraţia publică trebuie sprijinită pentru a se putea conecta cu cetăţenii care doresc să afle despre proiectele propuse şi să se implice în dezbaterile din astfel de şedinţe, încurajând astfel cetăţenia active”, a mai transmis USR PLUS.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.