Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 21-22 martie, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care au avut loc la Bruxelles, unde a accentuat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană şi a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, Klaus Iohannis a insistat asupra importanţei strategice a zonei Mării Negre, atât pentru securitatea şi stabilitatea regiunii, cât şi a întregii Europe.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Administraţia Prezidenţială, reuniunea Consiliului European a debutat cu o întâlnire de lucru cu Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres. Discuţiile liderilor au continuat în cadrul Consiliului European cu abordarea temelor de pe agendă, care au vizat situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea europene, extinderea UE, situaţia din Orientul Mijlociu, gestionarea migraţiei, provocările din sectorul agricol european, evoluţiile privind relaţiile externe ale Uniunii şi aspecte legate de viitoarea Agendă Strategică a UE.
”Preşedintele României a accentuat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană, salutând evoluţiile recente privind agrearea acordării de sprijin prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace şi necesitatea continuării eforturilor în această direcţie. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că ţara noastră rămâne în continuare unul dintre susţinătorii fermi ai Ucrainei, continuând să acorde asistenţă în plan bilateral pe toate dimensiunile, în special pe palier umanitar, militar şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene. Preşedintele României a semnalat şi importanţa continuării sprijinului european pentru Republica Moldova, care se confruntă cu ameninţări hibride fără precedent din partea Federaţiei Ruse, în contextul pre-electoral pe care îl traversează”, se arată în comunicat.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit documentului citat, de asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a insistat şi asupra importanţei strategice a zonei Mării Negre, atât pentru securitatea şi stabilitatea regiunii, cât şi a întregii Europe, pledând pentru o abordare de securitate cuprinzătoare a Uniunii Europene care să includă întreaga regiune a Mării Negre.
”Liderii UE au evidenţiat, totodată, necesitatea continuării creşterii presiunii asupra Rusiei şi a aliaţilor săi, inclusiv prin noi sancţiuni şi implementarea efectivă a măsurilor deja adoptate, respectiv prin evitarea eludării acestora. De asemenea, liderii au exprimat susţinere pentru continuarea eforturilor de identificare de soluţii pentru utilizarea veniturilor extraordinare provenite din activele imobilizate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei, inclusiv pentru acordarea de ajutor militar. Totodată, în contextul eforturilor de restrângere a accesului Rusiei la tehnologii militare şi al sprijinului acordat de actori terţi în eludarea sancţiunilor, Consiliul European a solicitat Înaltului Reprezentant şi Comisiei Europene să pregătească noi propuneri de sancţiuni împotriva Belarus, Coreea de Nord şi Iran”, se mai arată în comunicat.
Administraţia Prezidenţială transmite că ”o componentă importantă a discuţiilor şi a deciziilor liderilor europeni s-a referit la procesul de extindere a UE”.
”Liderii europeni au salutat progresele înregistrate de Ucraina şi de Republica Moldova în avansarea reformelor necesare în parcursul lor european, Consiliul European invitând Consiliul UE să adopte rapid Cadrele de negociere şi să avanseze cu celeritate procesul în raport cu cele două state candidate. Totodată, Consiliul European a formulat decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Bosnia şi Herţegovina, şi a invitat Comisia Europeană să pregătească Cadrul de negociere cu aceasta în vederea adoptării de către Consiliu, după ce Bosnia şi Herţegovina va îndeplini măsurile solicitate prin recomandarea Comisiei Europene din octombrie 2022”, a transmis sursa citată.
În contextul discuţiilor privind avansarea politicii de extindere, liderii europeni au evidenţiat importanţa continuării eforturilor de la nivel UE pentru pregătirea extinderii şi avansarea procesului intern de reformă al Uniunii.
”Preşedintele României a pledat pentru un calendar predictibil de aderare pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv pentru adoptarea rapidă a Cadrelor de negociere propuse de Comisia Europeană şi pentru organizarea cât mai curând posibil, în acest semestru, a primelor Conferinţe interguvernamentale politice cu cele două ţări candidate. În acelaşi timp, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat necesitatea sprijinirii Georgiei în avansarea agendei de reforme prioritare şi consolidarea rezilienţei. De asemenea, Preşedintele României a exprimat susţinerea pentru decizia de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Bosnia şi Herţegovina, apreciind progresele obţinute de aceasta în implementarea de reforme, în linie cu recomandările Comisiei Europene”, a mai arătat Administraţia Prezidenţială,
Potrivit acesteia, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul puternic al ţării noastre pentru avansarea politicii de extindere a Uniunii, date fiind valenţele strategice ale acesteia, în baza principiului meritelor proprii care continuă să reprezinte unul dintre principiile directoare în acest proces.
De asemenea, Preşedintele României a subliniat importanţa avansării în paralel a procesului de extindere cu discuţiile privind reforma internă a UE.
”Un alt subiect important discutat de lideri a vizat securitatea şi apărarea europene, în baza propunerilor recente ale Comisiei Europene privind Strategia pentru industria europeană de Apărare şi Programul pentru Industria Europeană de Apărare. Discuţiile au reconfirmat necesitatea consolidării acţiunii europene în acest domeniu în contextul războiului provocat de Rusia în Ucraina, cu accent pe necesitatea promovării de măsuri urgente vizând susţinerea Ucrainei, precum şi pe termen mediu şi lung prin trecerea la o abordare strategică în materie de apărare care să vizeze consolidarea bazei tehnologice a industriei europene de apărare şi încurajarea lanţurilor de producţie autohtone, toate aceste demersuri fiind în strânsă legătură cu eforturile de consolidare a competitivităţii europene.
Preşedintele României a menţionat că ţara noastră va participa în mod activ şi constructiv la eforturile Uniunii vizând susţinerea Ucrainei, precum şi în direcţia consolidării industriei europene de apărare. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că demersurile de întărire a apărării europene trebuie întreprinse în deplină complementaritate şi coordonare cu NATO, care rămâne un partener fundamental în asigurarea securităţii europene. Preşedintele României a punctat că o industrie europeană de apărare puternică este o condiţie prealabilă pentru obţinerea unei pregătiri corespunzătoare pentru apărare şi pentru a răspunde în mod adecvat provocărilor de securitate actuale. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat şi importanţa susţinerii financiare corespunzătoare a investiţiilor în acest domeniu strategic, pledând, împreună cu o serie de alţi lideri europeni, pentru revizuirea politicii de împrumut a Băncii Europene de Investiţii în vederea susţinerii noilor obiective legate de apărare”, se mai arată în comunicatul citat.
Potrivit acestuia, în contextul discuţiilor legate de provocările curente de la nivel UE, ”preşedintele României a reiterat importanţa continuării demersurilor de consolidare a pregătirii militare şi civile a UE şi a răspunsului la situaţii de criză, un obiectiv esenţial în actualul context internaţional marcat de suprapunerea a multiple crize şi provocări, solicitând o acţiune consolidată în acest domeniu, în beneficiul statelor membre şi al cetăţenilor europeni”.
”Concluziile Consiliului European includ o secţiune distinctă privind pregătirea şi răspunsul la crize, Consiliul European invitând Comisia şi Înaltul Reprezentant să avanseze propuneri de acţiuni în direcţia întăririi acestor dimensiuni într-o abordare integrată în perspectiva unei Strategii europene privind pregătirea pentru criză.
Liderii europeni au abordat pe larg şi situaţia din Orientul Mijlociu. Cu acest prilej, Consiliul European a reafirmat poziţia comună a UE şi a convenit continuarea acţiunilor, în cooperare cu toţi actorii internaţionali şi regionali relevanţi, pentru a oferi un răspuns rapid şi eficient la situaţia gravă a populaţiei civile din Gaza, pentru a obţine eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi la furnizarea de asistenţă umanitară, precum şi pentru a evita escaladarea regională a conflictului şi a identifica o soluţie durabilă pentru acesta”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Klaus Iohannis a informat cu privire la sprijinul concret al României prin asistenţă umanitară pentru populaţia civilă din Gaza, atât în plan bilateral, cât şi prin canalele partenerilor. Preşedintele României a reiterat faptul că o pace durabilă în Orientul Mijlociu necesită o soluţie viabilă bazată pe soluţia celor două state şi a arătat că România rămâne angajată în a promova iniţiative care să pregătească condiţiile necesare în vederea ajungerii la un acord final pentru o pace regională cuprinzătoare şi durabilă. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat contribuţia României la operaţia EUNAVFOR-ASPIDES pentru stabilizarea situaţiei în Marea Roşie.
”Liderii europeni au discutat, de asemenea, şi despre provocările din sectorul agricol european. Concluziile Consiliului European subliniază importanţa unui sector agricol rezistent şi durabil pentru securitatea alimentară a Uniunii, precum şi rolul esenţial al Politicii Agricole Comune în această privinţă, evidenţiind necesitatea unui cadru stabil şi previzibil pentru fermieri, inclusiv ca soluţie pentru provocările de mediu şi climatice. Liderii europeni au solicitat continuarea eforturilor de identificare a tuturor soluţiilor posibile pe termen scurt şi mediu ca răspuns la preocupările fermierilor, subiectul urmând să rămână în atenţia Consiliului European.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la importanţa agriculturii pentru bunăstarea şi securitatea cetăţenilor europeni, subliniind faptul că Uniunea trebuie să identifice toate măsurile necesare pentru ca sectorul agricol să rămână competitiv şi durabil, în paralel cu implementarea de măsuri care să vină în sprijinul soluţionării aspectelor semnalate de fermieri, inclusiv cele legate de asigurarea unei finanţări adecvate a sectorului agricol. În acest context, Preşedintele României a pledat pentru necesitatea asigurării unei mai mari flexibilităţi în ceea ce priveşte aplicarea Politicii Agricole Comune”, se mai arată în comunicat.
În acelaşi timp, Consiliul European a discutat cu privire la stadiul pregătirilor pentru noua Agendă Strategică.
”Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru importanţa obţinerii unui acord privind definitivarea viitoarei Agende Strategice până la finalul acestui semestru, exprimând sprijinul României pentru continuarea reflecţiei în coordonatele stabilite la Granada în 2023 şi pentru formularea unor obiective realiste şi bazate pe principiile unităţii şi solidarităţii europene”, sea arată în documdentul citat.
Consiliul European a discutat inclusiv aspecte legate de progresele înregistrate în domeniul gestionării migraţiei, pe toate dimensiunile de acţiune.
În cadrul Summitului Euro în format extins, a fost abordată situaţia economică şi financiară a Uniunii Europene, iar la final liderii au adoptat o Declaraţie a Summitului. Declaraţia confirmă faptul că Uniunea rămâne angajată în privinţa obiectivului de creştere a rezilienţei şi a competitivităţii economiilor europene. De asemenea, se menţionează că o coordonare strânsă a politicilor economice este esenţială pentru implementarea eficientă a reformei cuprinzătoare a cadrului de guvernanţă economică al UE. Declaraţia subliniază, totodată, hotărârea liderilor de a urgenta aprofundarea Uniunii pieţelor de capital, esenţială pentru mobilizarea unei finanţări substanţiale necesare pentru tranziţia verde şi digitală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.