Victor Ponta susţine într-o postare pe Facebook, în contextul publicării raportului Corpului de Control al premierului, în urma tragediei din clubul Colectiv, că Raed Arafat a făcut tot ce era ”omeneşte posibil”, fostul premier comentând: ”După ce «tehnocraţii» (şi «Talibanii» din spatele lor) îl vor da afară pe Arafat, să ne ferească Dumnezeu de prima situaţie de urgenţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victor Ponta a precizat în postare că doreşte să transmită câteva lucruri ”românilor care încă gândesc cu mintea lor”, dincolo de ”antipatia pe care a generat-o Raed Arafat, prin faptul că i-a rezistat lui Băsescu în 2012, pentru că afectează diverse interese private, pentru că are propriile greşeli şi încăpăţânări”. 

Fostul premier a arătat că SMURD, al cărui principal fondator şi promotor este Raed Arafat, este ”una din puţinele instituţii din România care funcţionează la standarde internaţionale, şi singura instituţie apreciată unanim în lume şi la care state străine extrem de bogate şi avansate se raportează ca şi reper de profesionalism şi eficienţă”. 

”În aproape 4 ani de guvernare am sprijinit necondiţionat activitatea SMURD şi pe Raed Arafat personal pentru simplul motiv că eu îi apreciez şi am văzut de multe ori cât de important este un sistem de intervenţii în situaţii de urgenţă într-o societate modernă”, a apreciat Ponta. 

Fostul premier a continuat: ”Şi în tragedia de la Colectiv (acolo unde mulţi neaveniţi şi habarnişti îşi dau cu părerea), şi în fiecare minut din cele 24 de ore din cele 365 de zile ale anului Arafat şi SMURD au făcut ceea ce era omeneşte posibil să salveze vieţi (opinie exprimată public de TOŢI experţii internaţionali care au analizat situaţia) - şi pentru asta, în stilul clasic României de azi, în loc să le mulţumim îi murdărim şi acuzăm de toate prostiile”. 

Victor Ponta s-a lansat într-un atac la adrea guvernului Cioloş.

”După ce «tehnocraţii» (şi «Talibanii» din spatele lor) îl vor da afară pe Arafat să ne ferească Dumnezeu de prima situaţie de urgenţă - dar Dumnezeu nu îi protejează pe proşti şi nebuni, aşa că pregătiţi-vă pentru ce e mai rău!”, a scris fostul premier, care a demisionat din funcţie în urma protestelor declanşate după incendiul din Colectiv. 

Ponta mai spune că un exemplu similar este cazul ANAF. 

”După ce anul trecut ANAF a adus un plus de 2,5 miliarde de Euro la buget (de unde am scăzut TVA şi am mărit salariile şi pensiile), anul acesta marea grijă era «decapitarea» ANAF - primul rezultat se vede în încasările pe luna februarie, cu un minus deja de 600 milioane de RON!”, a precizat Ponta. 

Intervenţia la incendiul de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, "a fost, în mare parte, o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor", cauzele principale fiind lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară, este concluzia raportului Corpului de control al primului-ministru, dat publicităţii marţi.

Corpul de Control al primului-ministru a descoperit o serie de inadvertenţe în privinţa cifrelor care puse la dispoziţie de autorităţile din domeniul sanitar, astfel în decurs de o lună, Ministerul Sănătăţii a pierdut din datele rapoartelor Direcţiei de Sănătate Publică două decese, care iniţial figurau în statistica oficială pusă la dispoziţie de unul dintre spitale.

Semne de întrebare sunt ridicate de inspectorii Corpului de Control şi cu privire la numărul persoanelor din incendiul de la Colectiv care au prezentat infecţii nosocomiale. Sunt remarcate diferenţe între raportările spitalelor şi cele ale DSPMB.

”Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziţie”, se arată în raport.

Potrivit raportului Institutului de Securitate Minieră şi Protecţie Anti-explozivă, principala cauză a incendiului din clubul Colectiv a fost materialul folosit pentru antifonarea sălii, respectiv spuma poliuretanică, viteza propagării flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, iar concentraţia de gaze toxice a crescut de 2000 de ori în jumătate de minut, tinerii având 153 de secunde pentru a se salva.

Filmul tragediei relevă că tinerii din club au avut doar 153 de secunde să se salveze, iar expertiza INSEMEX arată că în doar 35 de secunde concentraţia de monoxid de carbon a crescut de 2.000 de ori şi s-a menţinut astfel aproape două minute.

Cel puţin 11 minute containerul de la intrare a funcţionat ca o adevărată cameră de gazare. Multe dintre persoane, spun anchetatorii, şi-au pierdut viaţa sau au fost grav rănite aici, doborâte de flăcările care veneau din club, de fumul gros şi gazul toxic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.