Deputatul PNL, Gabriel Andronache, a declarat luni că Partidul Naţional Liberal va contesta, cel mai probabil marţi sau miercuri, la Curtea Constituţională procedura de reluare a votului în cazul celor opt proiecte asupra cărora deputaţii şi-a exercitat de două ori votul, din acest pachet făcând parte şi Legea defăimării, iniţiată de Liviu Dragnea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriel Andronache a explicat că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu avea dreptul să suspende procedura de vot electronic. Acesta fiind unul din motivele de neconstituţionalitate pe care liberalii le ridică în sesizare.

”Practic noi spunem că s-a procedat în mod nelegal deoarece suspendarea unei norme aflată în vigoare, respectiv dispoziţiile cuprinse în Articolul 23 din Regulament, trebuiau suspendate printr-un act normativ, respectiv printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor. Nici Biroul Permanent, nici Comisia de regulament nu au adus în plenul  Parlamentului un proiect de hotărâre prin care dispoziţiile refritoare la votul electronic să fie suspendate pe o perioadă determinată”, a spus deputatul PNL.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Totodată, el a mai spus că preşedintele de şedinţă care a condus lucrările plenului în data de 17 februarie, atunci când pachetul de opt proiecte legislative au fost supuse pentru prima dată la vot şi au fost sesizate nişte erori la sistemul electronic de vot, ar fi trebuit să ceară reluarea votului. 

”Al doilea motiv destul de important este acela că nici Biroul Permanent, nici comitetul liderilor nu puteau să dispună reluarea votului printr-o altă procedură decât prin vot electronic decât preşedintele de şedinţă (…) În data de 17 februarie preşedintele de şedinţă nu a cerut reluarea votului şi a continuat votarea, după cele nouă voturi exprimate prin vot electronic, prin ridicare de mână.  Consecinţa este că votul care a fost reluat într-o altă şedinţă, respectiv în şedinţa din 24 februarie, este neregulamentar şi nelegal. Reluarea votului trebuia să se întâmple în aceeaşi şedinţă şi la propunerea aceluiaşi preşedinte de şedinţă”, a mai explicat Andronache. 

De asemenea, liberalul a explicat că sesizarea nu se referă la toate cele opt proiecte de lege care au fost revotate, ci doar cea referitoare la recepţia Parlamentului. 

”Nu vom contesta toate cele opt proiecte de legi, ci vom contesta un singur proiect de lege. Ne  referim la proiectul privind recepţia Parlamentului – am ales această reglementare din cele opt pentru că, din punctul nostru de vedere, este singura care nu afectează drepturi sau beneficii ale cetăţenilor”, a spus Andronache. 

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, în 24 februarie, prin vot cu apel nominal, ca, timp de o săptămână, toate voturile să fie date prin ridicare de mâini, Comisia pentru regulament primind sarcina de a găsi o soluţie pentru remedierea problemelor la sistemul electronic.

Tot atunci, Camera Deputaţilor a decis, cu 145 de voturi ”pentru”, 26 de voturi ”împotrivă” şi două abţineri, să pună din nou pe ordinea de zi cele opt proiecte votate în urmă cu o săptămână, printre care se numără şi Legea defăimării depuse de Liviu Dragnea, după ce atunci grupul parlamentar PSD a sesizat că ar exista nişte defecţiuni la sistemul de vot.

În şedinţa de plen din data de 17 februarie, în urma unor dispute lungi în plenul Camerei Deputaţilor după votul la Legea defăimării, preşedintele de şedinţă a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat că proiectul iniţiat de Liviu Dragnea a fost respins, pe motiv că nu a fost îndeplinit numărul necesar de voturi "pentru", după ce liderul PSD a făcut un apel către deputaţi să sisteze dezbaterile, urmând ca el să redepună acest proiect.

După acest anunţ, Liviu Dragnea a revenit cu precizări, afirmând că nu a fost vorba despre defecţiuni la sistemul de vot din Camera Deputaţilor, însă cineva ar fi pus 14 persoane în plus la numărul total de deputaţi prezenţi, în condiţiile în care în sistem erau introduse 301 cartele, iar cvorumul anunţat a fost 315.

Rezultatul votului la Legea defăimării a generat dispute în plenul Camerei Deputaţilor, după ce PNL şi UDMR au susţinut că nu s-a întrunit cvorumul, iar preşedintele de şedinţă a revenit asupra anunţului iniţial, spunând că legea a fost respinsă. PNL şi UDMR au contestat rezultatul votului asupra Legii defăimării, pe motiv că în favoarea proiectului au fost înregistrate mai puţine voturi decât jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.