Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 190 de voturi pentru, 87 contra şi o abţinere, Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în din 12 decembrie 2022. Obiectul de reglementare al proiectului de lege îl reprezintă aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe anul 2023, în conformitate cu prevederile Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010.

Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2023 de minus 4,40%, iar în anul 2024 de minus 2,95%. Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 8,2 % în anul 2023 şi de 7,9 % în anul 2024.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2023, este de 49,8% din produsul intern brut.

În anul 2023, plafonul privind finanţările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 1.600 milioane lei, iar plafonul privind tragerile din finanţările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 2.000 milioane lei.

Valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată anual pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum: a) 50 milioane lei, în cazul comunelor; b) 100 milioane lei, în cazul oraşelor; c) 150 milioane lei, în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi judeţelor. Plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor şi de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2023, este de 40.000 milioane lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.