Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL), preşedinta comisiei de apărare din Senat, a declarat marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO că, privind astăzi la contextul geopolitic şi analizând mişcările de pe tabla de şah a lumii, devine evident că apartenenţa la NATO este vitală pentru România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aderarea României la NATO a fost cel mai important moment de inflexiune în istoria ţării noastre după căderea regimului comunist. Pe de o parte, a fost punctul în care ne-am despărţit de trecut. Pe de altă parte, a fost declicul perioadei de 20 de ani poate, cea mai prosperă perioadă din istoria ţării noastre. Ultimele două decenii au reprezentat progrese economice, sociale, instituţionale şi au condus la un salt uriaş în ceea ce priveşte cultura democratică a României”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc în plenul Parlamentului.

Ea a precizat că, onest vorbind, atunci când am intrat în NATO, noi ne-am gândit că aceasta alianţă politico – militară ne va deschide uşa către UE, că va contribui la atragerea de investiţii străine şi la consolidarea stabilităţii economice, şi toate aceste lucruri s-au şi întâmplat. ”Nu ne-am imaginat atunci însă că, atât de repede, vom fi în situaţia în care NATO va fi vesta noastră de protecţie într-o lume tot mai nesigură şi încărcată de tensiuni. Privind astăzi la contextul geopolitic şi analizând mişcările de pe tabla de şah a lumii, devine evident că apartenenţa la NATO este vitală pentru România”, a subliniat Pauliuc.

Ea a arătat că ”unul dintre marile merite ale celor două mandate ale Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, este viziunea sa în raport cu Alianţa Atlanticului de Nord”.

”Mi-aduc aminte şi astăzi cum primul demers important ca şef al statului în funcţie a fost convocarea tuturor partidelor parlamentare pentru a semna un pact prin care să se aloce 2% din PIB pentru Apărare. Klaus Iohannis nu s-a întrebat doar ce poate face NATO pentru România, ci ce poate face România pentru Alianţă. De asemenea, trebuie amintit şi că, după agresiunea rusească împotriva Ucrainei, România a fost ţara care a decis instantaneu să crească alocările pentru Apărare la 2,5% din PIB. Toate aceste hotărâri s-au tradus printr-un semnal de forţă important în cadrul Alianţei. Aşa s-a ajuns ca, la Summit-ul de la Madrid din vara lui 2022, Marea Neagră să fie declarată zonă de interes strategic. Şi acesta este declicul pentru transformarea bazei de la Kogălniceanu în cea mai mare astfel de structură din Flancul Estic al NATO”, a subliniat Nicoleta Pauliuc.

Senatoarea PNL a mai spus că sunt lucruri cuantificabile care ne arată că statul român a ştiut ce are de făcut şi am navigat bine prin acest ocean informaţional.

”De aceea s-a şi născut această oportunitate a candidaturii Preşedintelui României la funcţia de secretar general al celei mai puternice alianţe politico – militare din lume”, a adăugat ea. Potrivit Nicoletei Pauliuc, este o ocazie pe care nu ne putem permite să o ratăm şi de aceea ar trebui conjugate toate eforturile instituţionale şi energiile politice şi diplomatice pentru atingerea acestui ţel. Beneficiile ar fi extraordinare.:

”Pentru România, înseamnă dovada clară că noi contăm. Statusul României ar creşte extraordinar de mult dacă am deţine această funcţie. Mă gândesc la trei obiective imediate: Schengen deplin, Visa Waiver, OECD. Pentru Republica Moldova, ar fi o garanţie de securitate crescută pe fondul tentativelor de destabilizare pe care ruşii le fac acolo.Pentru Ucraina, ar fi o garanţie că sprijinul NATO se va menţine la cote foarte înalte. Pentru Europa centrală şi de est, ar fi confirmarea că mesajul nostru privind pericolul rusesc pentru pacea în regiune şi în lume este luat în considerare”, a arătat Pauliuc.

”În concluzie, cei 20 de ani de apartenenţă a României la NATO reprezintă o perioadă semnificativă în evoluţia ţării noastre şi în consolidarea securităţii şi stabilităţii în regiunea euro-atlantică. Cu toate provocările şi ameninţările cu care ne confruntăm, este esenţial să rămânem angajaţi în cadrul alianţei şi să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor sigur şi prosper pentru toţi cetăţenii noştri”, a afirmat senatoarea în final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.