Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni reprezentanţilor Alianţei pentru Turism, Braşov, că „România are potenţialul turistic necesar, astfel încât HORECA să se apropie de 10% din PIB, un motiv în plus ca statul şi mediul privat să fie parteneri”. El a vorbit şi despre aderararea ţării noastre la OCDE, cât şi despre măsurile prevăzute în PNRR pentru domeniul HORECA.
„Bună ziua şi bine v-am găsit! Mă bucur să ne revedem, chiar şi în acest format hibrid. Am ţinut să fiu alături de dumneavoastră, astăzi, pentru a vă felicita pentru lucrurile bune pe care le faceţi pentru mediul economic românesc, prin intermediul alianţei din care faceţi parte şi prin afacerile pe care le desfăşuraţi cu succes în România. Ştiu cât v-a fost de greu în pandemie, turismul fiind unul dintre cele mai afectate sectoare. Guvernul pe care îl conduc este alături de dumneavoastră, pentru a căuta cele mai bune soluţii pentru depăşirea acestor vremuri grele. Am înţeles că astăzi, principala dumneavoastră temă de discuţie va fi legată de organizaţiile de management al destinaţiei. Operaţionalizarea OMD-urilor reprezintă un jalon asumat de România prin PNRR, care trebuie atins până la final de septembrie 2022, moment până la care trebuie definit modelul solid de guvernanţă pe care România îl va adopta pentru dezvoltarea turismului”, a transmis Nicolae Ciucă, în intervenţia sa online la Alianţa pentru Turism, Braşov.
El a adăugat că „suplimentar, până pe 31 decembrie 2023, România are ca ţintă înfiinţarea a 8 OMD-uri care, în 2 ani de zile, să genereze în judeţele în care vor activa, o creştere cu 20% a numărului turiştilor străini faţă de anul 2019”.
„Iar această creştere este o altă ţintă din PNRR. Instituirea şi operaţionalizarea OMD-urilor vor fi bazate pe recomandările OCDE incluse în studiul „Operaţionalizarea organizaţiilor de management al destinaţiei”. Sunt sigur ca turismul din Romania va avea de câştigat ca urmare a invitării ţării noastre să adere la OCDE, săptămâna trecută. L-am primit vineri, la Palatul Victoria, pe secretarul general Cormann, căruia i-am promis deja că vom fi extrem de responsabili în atingerea condiţiilor de aderare la organizaţia care reuneşte 90 la sută din investiţiile străine directe şi 70 de la sută din producţia şi comerţul de pe glob. Studiul la care mă refer, publicat în 2020, a reprezentat răspunsul dat de OCDE solicitării Ministerului Antreprenoriatului si Turismului de a primi informaţiile şi ajutorul necesar pentru operaţionalizarea acestui instrument”, a completat premierul.
Nicolae Ciucă a vorbit şi despre faptul că „la nivelul M.A.T., există deja un grup care lucrează la definitivarea modificărilor pentru stabilirea clară a atribuţiilor OMD-urilor, pentru asigurarea unui cadru normativ coerent şi în sprijinul turismului din România, iar din acest grup fac parte şi reprezentanţii dumneavoastră, ai Alianţei pentru Turism”.
„Ştiu că vă preocupă foarte mult restricţiile sanitare şi, implicit, măsurile de susţinere pentru HORECA, de aceea, aş vrea să vă spun că, din punctul nostru de vedere, România are potenţialul turistic necesar, astfel încât HORECA să se apropie de 10% din PIB, un motiv în plus ca statul şi mediul privat să fie parteneri. Restricţiile sanitare actuale sunt măsuri care încearcă să aducă în balans atât nevoile industriei, cât şi contextul medical actual. După mesajele specialiştilor din sănătate, atât din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi din alte instituţii, se pare că ne îndreptăm spre o primăvară şi o vară mai liniştite, cu mai puţine măsuri sanitare, dacă nu apare o altă tulpină COVID-19 mai agresivă. Iar după cum am promis la fiecare întâlnire pe care am avut-o până acum cu dumneavoastră, veţi continua să fiţi partenerul nostru de dialog în elaborarea măsurilor sanitare!”, a mai explicat prim-ministrul Ciucă.
El a mai spus că în ceea ce priveşte HORECA 1, speră ca până la finalul primei săptămâni din februarie toţi banii să ajungă în conturile beneficiarilor.
„Din câte reţin, plăţile au început pe 20 ianuarie, iar suma totală restantă era de 1,13 miliarde lei şi va fi acoperită în integralitate. Iar în funcţie de execuţia bugetară, de evoluţia PIB-ului, de ponderea măsurilor privind compensarea costurilor pentru a depăşi provocarea din domeniul energetic, putem vorbi în vară de HORECA 2 la rectificarea bugetară. În acest sens, M.A.T a pus în consultare publică un act normativ care să permită implementarea Programului HORECA 2, în cazul în care rectificarea bugetară va cuprinde suplimentarea bugetului M.A.T. Măsurile de plafonare şi compensare a facturilor la energie şi pentru IMM-uri reprezintă un alt sprijin la care Guvernul s-a angajat faţă de mediul economic cu un efort bugetar semnificativ. Mai mult, azi-dimineaţă, am decis, în şedinţa de guvern, pentru HORECA, sector care se confruntă cu lipsă de lichiditate, prelungirea măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioadă de 180 de zile, calculată de la data intrării în vigoare a ordonanţei. Concomitent, s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal”, a mai afirmat şeful Executivului.
Acesta a precizat că a fost făcut deja primul pas către rezolvarea pe termen scurt a problemei privind resursa umană în HORECA.
„Reţin că la ultima noastră discuţie aţi ridicat şi problema crizei de personal din industrie. Am făcut deja un prim pas pentru rezolvarea pe termen scurt a crizei resursei umane din HORECA. Un contingent de 100.000 de lucrători străini a fost aprobat săptămâna trecută şi urmează să primim informaţii şi de la MAE cu privire la dezvoltarea reţelei de consulate, pentru a ne asigura că dosarele vor fi procesate în ritmul cerut de piaţă. Pe termen mediu şi lung, unităţile educaţionale şi mediul antreprenorial în turism din România trebuie să reia legăturile şi să dezvolte în mod competitiv şi atractiv sistemul educaţional dual. Este clar că industria HORECA se confruntă cu o criză prelungită de personal şi de aceea venim către dumneavoastră cu rugămintea de a ne susţine în identificarea punctuală şi detaliată a nevoilor de personal sectorial. Vă mulţumesc încă o dată pentru invitaţie şi reiterez deschiderea Guvernului pe care îl conduc către un dialog consistent cu mediul de afaceri!”, a conchis premierul Ciucă.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.