Klaus Iohannis a afirmat, la prima şedinţă a comisiei pentru elaborarea proiectului de ţară, că acest proiect trebuie să fie ”un lucru bine făcut” care să ducă la o Românie a lucrului bine făcut conceptul cu care actualul preşedinte a candidat în alegerile din 2014.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acum aproape 2 ani am prezentat un concept care se baza pe ideea României lucrului bine făcut. Cred că şi acest proiect de ţară trebuie să fie un lucru bine făcut şi să ducă la o Românie a lucrului bine făcut”, le-a spus Klaus Iohannis membrilor comisiei.

Iohannis a afirmat că proiectul de ţară trebuie să stabilească noi obiective pentru România în condiţiile în care şi-a atins obiectivele pe care le-a avut până acum: integrarea în Uniunea Europeană şi aderarea la NATO.

”România s-a transformat, dar nu putem să ne oprim aici. Transformarea României trebuie să meargă mai departe, dar în ce direcţie? Aici vine să răspundă proiectul de ţară”, consideră preşedintele.

El susţine că proiectul nu trebuie să fie doar o reacţie la situaţia internaţională, ci să constituie un proiect asupra ceea ce România îşi propune să devină. ”Contextul european şi global este schimbat faţă de anii în care am intrat în Uniunea Europeană şi nu avem nevoie de un proiect de ţară care să vină ca reacţie la situaţia în care ne aflăm, ci ca o reacţie proprie pornind evident de la realităţile de astăzi. Proiectul de ţară trebuie să fie unul al unei Românii moderne şi prospere, europene, dar trebuie să aibă propria noastră identitate, propriile noastre valori şi propriile noastre domenii de performanţă”, a declarat Iohannis.

Acesta a atras atenţia că România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, iar până atunci ţara noastră trebuie să ştie care-i sunt obiectivele şi ce îşi doreşte în cadrul UE.

”Eu sînt convins că România poate deveni o ancoră de stabilitate în această parte a lumii, un actor important în această regiune din estul Europei, dar nu e suficient să ne dorim acest lucru. Pentru asta trebuie să rămânem credibili, să fim un partener predictibil, serios şi de cursă lungă, iar acasă trebuie să dovedim că avem politici sănătoase, că România duce o politică prudentă şi predictibilă”, consideră şeful statului.

Comisia prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară a fost înfiinţată la Palatul Cotroceni şi va fi formată din 24 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi, scopul urmând să fie întocmirea unui document politic care să conţină obiectivele României pe termen mediu şi lung şi care va fi definitivat la mijlocul anului viitor.

Partidele politice şi-au desemnat reprezentanţii în comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară, cărora li se vor alătura 10 independenţi şi un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei urmând să fie coordonată de către consilierii prezidenţiali pentru afaceri europene şi economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.

Membrii independenţi din comisie sunt Cristian Popa - fost viceguvernator al BNR şi fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii; Dan Dungaciu - geopolitician, preşedinte al Fundaţiei Mării Negre; Gabriela Drăgan - profesor la ASE Bucureşti, director general al Institutului European din România; Ioan-Aurel Pop - academician, rector al Universităţii Babeş-Bolyai; Gheorghe Oprescu - profesor la Politehnica din Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Concurenţei; Lucian Croitoru - consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR; Vasile Puşcaş - istoric, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană; Cristian Pârvulescu - politolog, preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia; Valentin Lazea - economist-şef al BNR; Iulian Chifu - fost consilier prezidenţial, analist de politică externă, profesor la SNSPA Bucureşti.

Acestora li s-a alăturat mai târziu şi Daniela Nemoianu, specialist în drept european în legislaţie fiscală şi în dreptul afacerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.