Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, miercuri seară, că funcţia de secretar general al NATO, pe care şi-o doreşte şi preşedintele Klaus Iohannis, se negociază discret şi nu poate fi obţinută fără sprjiinul puterilor nucleare. Deşi spune că nu-l susţine pe Mark Rutte pentru această funcţie, deoarece nu-l consideră potrivit, Kelemen Hunor este de părere că nici Klaus Iohannis nu este pregătit pentru ea, întrucât nu-şi poate asuma o responsabilitate globală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Niciodată nu a fost o competiţie pentru această funcţie. Poate că au fost doritori, dar de fiecare dată s-a negociat discret şi a fost numit un secretar general susţinut de toţi cei care fac parte din Alianţă. Şi era şi normal să fie aşa, fiindcă nu vorbim de un job într-o firmă privată sau la o instituţie publică. Totuşi, vorbim de o alianţă militară acolo, fără americani, n-ai cum să iei o decizie, fără Franţa, fără Marea Britanie, puterile nucleare, nu, nu ai cum să te impui. Poţi să blochezi o decizie, pot să încurci un pic socotelile”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Kelemen Hunor, întrebat despre funcţia de secretar general al NATO pe care şi-o doreşte şi Klaus Iohannis.

Liderul UDMR a precizat că nu-l susţine pe Mark Rutte, pentru că nu-l consideră ”omul potrivit”, dar nici nu vede candidatura lui Klaus Iohannis ca pe un avantaj pentru România.

”Nu cred că e vorba de România. Când candidează Klaus Iohannis, eu cred că mai degrabă este vorba de Klaus Iohannis (...) Sigur, dacă un fost preşedinte al României ajunge într-o astfel de funcţie poate să ne ajute, dar secretarul general al NATO nu poate să ţină cu România sau cu ţara de unde provine, fiindcă responsabilitatea Iui este mult mai mare, dacă îmi permiteţi, este o responsabilitate globală”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Acesta consideră că în acest moment Klaus Iohannis nu este pregătit pentru această responsabilitate globală: ”Nu ştiu dacă preşedintele României, în acest moment, este pregătit pentru o responsabilitate, pentru a purta o responsabilitate globală. Nu ştiu. Ar fi trebuit să fie mult mai direct, cu mai transparent şi mult mai sincer cu cei care l-au votat”.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, chestionat despre faptul că nu au fost opinii din partea aliaţilor privind candidatura sa la şefia NATO şi de ce se întâmplă acest lucru, că sunt purtate discuţii ”foarte intense”, însă ”chestiunile NATO nu se discută în public”.

”Am avut câteva discuţii bune, în plan diplomatic. Se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat”, a afirmat, miercuri, şeful statului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.