Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA, că începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă în mod real la încercare, el subliniind că lupta anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern. Preşedintele a menţionat că nefericita OUG 13 a fost abrogată, iar sabia lui Damocles pare a fi fost ”pe moment” îndepărtată şi a pledat în favoarea unor dezbateri ample privind modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele şi-a început discursul prin a felicita DNA pentru bilanţul pe anul 2016.

El a arătat că, în ultimii 15 ani, nu numai capacitatea statului de a face faţă provocărilor ce ţin de corupţie a crescut, dar, lucru extrem de important, şi mentalităţile la nivelul societăţii s-au schimbat, dovada acestui fapt fiind la începutul acestui an, când cetăţenii au arătat că nu mai tolerează corupţia.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Aceşti oameni au aşteptări ca viaţa publică să aibă în centrul ei respectarea legii şi integritatea”, a subliniat preşedintele.

”S-a întâmplat un lucru extraordinar, principiile abstracte au devenit preocupări concrete pentru cetăţeni, iar când acestea au fost puse în mod real în pericol, a existat o reacţie fără precedent. (...) Începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă în mod real la încercare, iar indignarea şi mobilizarea fără precedent a cetăţenilor şi reacţiile partenerilor externi sunt semnale clare (...) Continuarea luptei anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern”, a ţinut să afirme Klaus Iohannis.

Şeful statului a averizat că ”ireversibilitatea luptei anticorupţie nu e una garantată”. El a spus că măsurile legislative care slăbesc domeniul de aplicare a luptei anticorupţie, ingerinţa actorilor politici în actul de justiţie, campaniile media la adresa unor magistraţi sunt doar câţiva dintre factorii care pot afecta radical parcursul pe care s-a înscris România.

Menţionând că ”nefericita OUG 13” a fost abrogată, preşedintele a afirmat: ”Sabia lui Damocles pare a fi fost pentru moment îndepărtată”.

El a spus că este necesară modificarea legislaţiei, dar numai după o amplă dezbatere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.