Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat miercuri la Zărneşti, cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”. Şeful statului a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”. Acesta a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, „fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din Armată care în final trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care sigur trebuie dusă într-o zonă în care, din păcate, avem un conflict armat”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat cum comentează varianta cedării unei baterii Patriot către Ucraina, în ce condiţii ar trebui făcut acest lucru şi ce ar urma România să primească la schimb, miercuri la Zărneşti, judeţul Braşov, după ce a vizitat Parcul Naţional Piatra Craiului.

Chestionat când va convoca şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării la care să fie discutat subiectul sistemelor Patriot, şeful statului a răspuns: „Imediat după ce experţii clarifică chestiunile”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

„Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici, nu ştiu, de o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au făcut între furnizor şi beneficiar. Sunt instalaţii foarte sofisticate şi aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate. Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană. Despre asta vorbim. Deci în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva. Altfel, nu se va face nimic”, a continuat Iohannis.

Întrebat dacă există un orizont de timp, Klaus Iohannis a replicat: „Nu există un orizont de timp, fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.

De asemenea, chestionat cum s-a raportat preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski la acest subiect, preşedintele Iohannis a răspuns scurt: „Aşteaptă cu mare interes decizia României”.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi seară, că este prematur să se spună dacă România va da sau nu Ucrainei o baterie Patriot, fiind o decizia, extrem de importantă pe care o va lua CSAT. „O eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”, a mai spus Ciolacu, care a adăugat că Rusia nu va ataca România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.