Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus, miercuri, ambasadorilor români că au datoria de a pregăti ”cu prioritate şi în detaliu” alegerile parlamenatare din străinătate, astfel încât să nu fie restrânse drepturile constituţionale fundamentale ale cetăţenilor români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Insist asupra chestiunii votului în străinătate. Au loc modificări legislative pentru îmbunătăţirea unor prevederi. Aveţi datoria şi responsabilitatea prioritare, ca şefi de misiuni – dar este o responsabilitate pentru ansamblul ministerului – de a pune corect în aplicare aceste prevederi, de a pregăti adecvat şi în detaliu alegerile parlamentare din străinătate, în conformitate cu competenţele MAE în domeniu, astfel încât să fie evitate restrângeri inadmisibile ale acestui drept constituţional fundamental”, le-a spus Iohannis ambasadorilor. 

Şeful statului le-a atras atenţia să nu ”rupă consensul de politică externă” din cauza campaniei electorale care urmează în această toamnă.

”Şi, pentru că ne apropiem de campania electorală, fac apel de pe acum la echilibru şi raţiune. Politica externă şi de securitate a României trebuie să fie una de consens naţional. Ea trebuie separată de competiţia electorală şi privită doar prin prisma intereselor României ca stat şi ale cetăţenilor noştri. Spun asta pentru că am văzut în ultima vreme o lipsă de maturitate în raportarea la politica externă din partea unor politicieni – ce-i drept, nu mulţi – dar care au exercitat, unii dintre ei, cele mai înalte funcţii în stat. A rupe consensul de politică externă şi a diminua importanţa demersurilor noastre externe din motive de campanie internă e o dovadă de iresponsabilitate, ce nu foloseşte nimănui. Nici măcar acestor politicieni”, a mai spus şeful statului. 

Preşedintele Klaus Iohannis a mai precizat că ”protecţia intereselor şi drepturilor românilor de pretutindeni” rămâne o obligaţie a şefilor de misiuni diplomatice.

”Astfel, este necesar ca MAE – inclusiv prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni – să susţină un nivel înalt de protecţie a identităţii persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti din afara frontierelor. Mai ales că România a reuşit, pentru minorităţile naţionale de la noi, să creeze un veritabil model de interculturalism eficient, ce depăşeşte – prin nivelul de protecţie acordat – standardul european. Trebuie să promovaţi acest model ca exemplu de bună practică şi să faceţi demersuri ca statele unde sunt minorităţi româneşti să asigure un nivel de protecţie similar celui asigurat în România”, a mai spus şeful statului. 

Preşedintele României a precizat că ar fi util ca Guvernul să aloce mai multe resurse pentru creşterea capacităţii de acţiune consulară şi să finalizeze extinderea reţelei de oficii consulare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.