Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, joi, că izbânda Ucrainei este un lucru bun pentru întreaga planetă, ţara aflată în război având nevoie de sisteme de apărare antiaeriană performante. Dacă România va trimite sau nu în Ucraina sistemul Patiot este o decizie pur internă, afirmă Geoană, care precizează, însă, că oferirea de ajutor suplimentar nu ar face ca Romnia să devină o ţintă suplimentară pentru Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Izbânda Ucrainei, rezistenţa Ucrainei, o Ucraină independentă, suverană, ancorată în Occident este un lucru bun pentru toţi europenii şi este un lucru bun pentru întreaga planetă (...) Cred că a sprijini Ucraina este singurul lucru raţional şi strategic corect pe care-l avem de făcut în acest moment”, a declarat, joi, Mircea Geoană, la Radio Europa FM.

Întrebat dacă ar trebui să dăm Ucrainei sistemul Patriot, Geoană a răspuns: ”Este evident că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă foarte performante şi noi toţii, şi secretarul general şi eu, când ne întâlnim cu lideri aliaţi facem apel la toţi cei care au astfel de sisteme (...) şi fiecare naţiune are tot dreptul să decidă, în conformitate cu propriile sale interese, dacă vor da răspuns favorabil sau un răspuns nefavorabil aceste solicitări”.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Geoană a precizat că a doscutat inclusiv cu profucătorul sistemelor Patriot pentru a vedea dacă există disponibilităţi pentru a fi trimise în Ucraina: ”Deci, cred că este evident că Ucraina are nevoie de astfel de echipamente moderne. Am discutat şi cu producătorul acestor echipamente, pentru a vedea unde sunt şi în alte părţi ale lumii eventuale baterii care sunt disponibile, dislocabile şi de trimis către Ucraina”.

”Ce se întâmplă la Bucureşti este o decizie pur internă. Nu intervenim noi de la NATO să să înclinăm balanţa într-o formă sau în cealaltă. Sunt absolut convins că, pe lângă climatul preelectoral sau electoral evident, va exista o discuţie raţională cu liderii militari români, cu liderii politici români şi decizia va fi luată în consecinţă”, a mai afirmat Geoană.

Când i s-a atras atenţia că în România este invocată temerea de răzbunare a Rusiei, care a făcut deja, de altfel, declaraţii inflamate pe această temă, Geoană a afirmat: ”Acest lucru este evident o pistă de comunicare oblică faţă de subiectul central. Subiectul central este că în România este NATO (...) Deci, decizia de a susţine sau a nu susţine Ucraina cu sisteme Patriot acuma este legată de faptul dacă un stat aliat (...) consideră că dislocarea unui astfel de echipament creează o vulnerabilitate pentru protecţia spaţiului propriu naţional. Este o conversaţie absolut raţională şi legitimă, dar în niciun caz faptul că România ar trimite (...) mai mult suport pentru Ucraina, am deveni o ţintă suplimentară pentru Rusia. Nu. Rusia foloseşte comunicarea agresivă ca o pârghie de influenţare a opiniei publice din ţările NATO”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

 

Aceasta consideră că ”nu are nicio legătură trimiterea de susţinere suplimentară pentru Ucraina din America, din Franţa, Germania sau România cu retorica de la de la Moscova”.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.