Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European Dan Nica a precizat, vineri la Galaţi, că salută decizia Guvernului de a lua a adopta un act normativ care să reglementeze piaţa de energie, lucru care va oferi predictibilitate şi preţuri care să fie bazate pe costuri reale. „Nimeni nu poate să accepte că Hidroelectrica vinde cu tot profit cu 550 lei MW/h şi acel Mega Watt este unul pe piaţă la 3.000 de lei. De şase ori aproape preţul. Acea diferenţă, pe lângă faptul că se regăseşte undeva, o să aflăm probabil unde şi cum, în acelaşi timp cineva o plăteşte”, a adăugat social-democratul.
„Salutăm decizia GuvernuluI României, a domnului premier Ciucă de a adopta un act normativ care să reglementeze piaţa de energie şi îi mulţumesc, împreună cu domnul ministru Florin Spătaru, au înţeles şi au luat acele măsuri pe care le aşteptau toţi din industria României şi anume predictibilitate şi preţuri care să fie bazate pe costuri reale şi, aşa cum am văzut prezentate de principalele canale de ştiri, măsuri de sumpraimpozitare a întregului lanţ pentru ca acele profituri care nu aveau niciun fel de legături nici cu costurile de producţie implicate, cât şi cele care ţin de partea de import, acele profituri excepţionale să fie supraimpozitate de aşa manieră încât să descurajeze orice lanţ de intermediere”, a afirmat Dan Nica, vineri la Galaţi.
Acesta a mai spus că „nimeni nu poate să accepte că Hidroelectrica vinde cu tot profit cu 550 lei MW/h şi acel Mega Watt este unul pe piaţă la 3.000 de lei. De şase ori aproape preţul”.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Acea diferenţă, pe lângă faptul că se regăseşte undeva, o să aflăm probabil unde şi cum, în acelaşi timp cineva o plăteşte. Iar acele costuri se regăsesc în inflaţie pentru că toate bunurile şi serviciile sunt bazate şi au o componentă de energie, fie când vorbim de alimente, fie când vorbim de produse industriale. Nu putem accepta acest lucru. Şi este un lucru foarte bun şi foarte pozitiv”, a conchis Nica.
Guvernul ia în calcul introducerea de la 1 septembrie a supraimpozitării atât pentru traderii de energie electrică, cât şi pentru furnizori, dar şi ca actualele preţuri plafonate la energie şi gaze pentru clienţii finali noncasnici să fie păstrate integral doar pentru anumiţi consumatori, relatează Profit.ro.
„Începând cu data de 1 septembrie 2022, (…) venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, furnizorii şi traderii de energie electrică, (…) se impozitează cu … %”, prevede o variantă de lucru de modificare a OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.