Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 12:25 - Mariana Ghena: Voi motiva sesizarea Curţii Constituţionale şi o voi prezenta membrilor CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat că miercuri va face publică motivarea deciziei de sesizare a Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict de natură constituţională între puterea executivă şi sistemul judiciar, după adoptarea OUG de modificare a codurilor penale.

"În şedinţa plenului de astăzi am declarat că iniţiez procedura de sesizare a Curţii Constituţionale, urmând că această instanţă să fie învestită în acesta modalitate. Urmare a acestei iniţiative a preşedintelui plenului Consiliului Superior al Magistraturii, membrii au manifestat solidaritate cu privire la iniţiativa mea declarând că mă susţin în demersul pe care l-am iniţiat. Până la sfârşitul zilei voi motiva şi voi prezenţa această motivare şi membrilor plenului CSM. De asemenea, o voi face publică”, a spus Mariana Ghena, la finalul şedinţei CSM.

Mariana Ghena a mai arată că, la solicitarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, a aprobat suplimentarea ordinii de zi a plenului, pentru a întocmi un mesaj cu privire la modul în care „CSM înţelege să se manifeste în demersul de apărare a independenţei sistemului judiciar în întregul său”.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a propus suplimentarea ordinii de zi a şedinţei plenului cu iniţiativa de sesizare a Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, fiind admisă de membrii plenului.

Iniţiativa de sesizare a CCR a fost a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, fiind susţinută şi completată de membrii CSM.

FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

Judecătoarea Andrea Chiş, membru CSM, a spus că sesizarea ar trebui completată cu o cerere ca în decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care se va constata existenţa unui conflict de natură constituţională între cele două puteri, să se arate şi care sunt consecinţele ordonanţei de urgenţă. Ea a precizat că CCR ar putea să se pronunţe expres şi asupra valabilităţii OUG de modificare a codurilor penale.

"Noi nu credem că un act abuziv poate să producă efecte şi în acest sens trebuie să se pronunţe la un moment dat Curtea Constituţională. Fiind o situaţie fără precedent, eu cred că există motive suficiente să se revină asupra propriei jurispudente. (…) Acum este un moment istoric în care Curtea Constituţională poate să interpreteze ce înseamnă conflict constituţional şi care sunt atribuţiile ei concrete atunci când soluţionează un astfel de conflict. Dacă s-ar limita la doar să constate existenţa conflictului, această atribuţie nu ar mai avea niciun sens, ar fi lipsită de efecte juridice”, a arătat judecătoarea Andrea Chiş.

Un alt membru al CSM a arătat că nu credea că va ajunge să vadă un astfel de mod de a legifera într-o ţară democratică. Acesta a arătat că în cadrul sesizării privind existenţa unui conflict de natură constituţională ar trebui să fie vizat implicit faptul că CSM a fost în imposibilitatea de a da aviz pe OUG de modificare a codurilor penale, întrucât Guvernul a adoptat deja ordonanţa.

"Nu credeam că pot vedea un astfel de mod de a legifera într-o lume civilizata din care ne-am dori să facem parte”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu.

Procurorul Codruţ Olaru a arată că votul său este pentru susţinerea iniţiativei şefei CSM de a sesiza Curtea Constituţională. „Cred că suntem cu toţii de acord că este măsura cea mai potrivită şi echilibrată în raport cu ceea ce trăim zilele acestea”, a arătat Olaru.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că în sesizarea  CCR trebuie să se arate că Executivul trebuie să aibă în vedere principiile constituţionale atunci când legiferează şi să fie conştient de faptul că nu poate depăşi acest cadru legal, iar Curtea Constituţională să se pronunţe şi asupra consecinţelor actului normativ.

Andrea Chiş a intervenit şi a spus că ar trebui ca membrii CSM să voteze public în cazul sesizării CCR, act care ar însemna şi o exprimare publică a susţinerii iniţiativei preşedintelui CSM.

Propunerea a fost acceptată, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat, în unanimitate, la vedere, sesizarea CCR cu un conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptate marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat miercuri şedinţa CSM, a propus preşedintelui Consiliului sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie.

Şeful statului a arătat că, în opinia sa,”conflictul instituţional este evident”.

"Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă, chestiunea modificării Codurilor penale prin OUG, noaptea, fără aviz", a spus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că CCR "are libertatea să decidă" asupra chestiunii, inclusiv prin anularea actului normativ. ”Este important să vedem că există acest conflict şi să fie sesizată CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ", a mai spus preşedintele, la plecarea de la CSM.

Preşedintele nu a vrut să comenteze dacă OUG este dată "cu dedicaţie", dar a precizat că modul în care a fost adoptată riscă să pună sub îndoială statul de drept.

Plenul CSM a avut pe ordinea de zi anunţată doar avizarea OUG privind codurile penale. În condiţiile în care OUG a fost adoptată marţi noapte de Guvern, care nu a mai aşteptat avizul CSM, ordinea de zi a rămas fără obiect, astfel că plenul a suplimentat şi ulterior a adoptat sesizarea Curţii Constituţionale în cazul existenţei unui conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă.

UPDATE 10:05: Iohannis: Preşedinta CSM este hotărâtă să sesizeze CCR; toţi membrii CSM sunt solidari

La ieşirea de la sedinţa CSM, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, este hotărâtă să sesizeze CCR în privinţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului de modificare a codurilor penale, el precizând că toţi membrii CSM sunt solidari.

În opinia preşedintelui Iohannis, ”conflictul instituţional este evident”.

"Eu plec mulţumit de aici, fiindcă am putut să constat în primul rând o solidaritate în interiorul CSM, cu preşedintele CSM, şi din discuţiile cu membrii CSM am putut să aflu că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă, chestiunea modificării Codurilor penale prin OUG, noaptea, fără aviz", a spus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că CCR "are libertatea să decidă" asupra chestiunii, inclusiv prin anularea actului normativ. ”Este important să vedem că există acest conflit şi să fie sesizată CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ", a mai spus preşedintele la plecarea de la CSM.

Preşedintele nu a vrut să comenteze dacă OUG este dată "cu dedicaţie", dar a precizat că modul în care a fost adoptată riscă să pună sub îndoială statul de drept.

"Au fost multe luări de poziţie şi multă lume a spus cu punct şi virgulă că sunt acte normative cu dedicaţie, au fost vehiculate nume, însă nu asta este problema. Problema este că în acest fel în care a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept, ori România este şi vrea să rămână stat de drept. Dacă Guvernul nu înţelege acest lucru, atunci se vor face paşii prevăzuţi de Constituţie", a spus el.

Iohannis a criticat şi modul în care Guvernul a comunicat deciziile luate marţi seară, considerând că este "inadmisibil" ca miniştrii să fugă de presă şi de oferirea explicaţiilor. "A fost foarte inadecvat felul în care Guvernul a prezentat aseară aceste aceste concluzii şi acte normative. La un moment dat, Guvernul va trebui să dea socoteală, să explice românilor de ce a procedat aşa, şi nu altfel", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.