Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat că miercuri va face publică motivarea deciziei de sesizare a Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict de natură constituţională între puterea executivă şi sistemul judiciar, după adoptarea OUG de modificare a codurilor penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În şedinţa plenului de astăzi am declarat că iniţiez procedura de sesizare a Curţii Constituţionale, urmând că această instanţă să fie învestită în acesta modalitate. Urmare a acestei iniţiative a preşedintelui plenului Consiliului Superior al Magistraturii, membrii au manifestat solidaritate cu privire la iniţiativa mea declarând că mă susţin în demersul pe care l-am iniţiat. Până la sfârşitul zilei voi motiva şi voi prezenţa această motivare şi membrilor plenului CSM. De asemenea, o voi face publică”, a spus Mariana Ghena, la finalul şedinţei CSM.

Mariana Ghena a mai arată că, la solicitarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, a aprobat suplimentarea ordinii de zi a plenului, pentru a întocmi un mesaj cu privire la modul în care „CSM înţelege să se manifeste în demersul de apărare a independenţei sistemului judiciar în întregul său”.

Plenul CSM a avut miercuri pe ordinea de zi anunţată doar avizarea OUG privind codurile penale. În condiţiile în care OUG a fost adoptată marţi noapte de Guvern, care nu a mai aşteptat avizul CSM, ordinea de zi a rămas fără obiect, astfel că plenul a suplimentat şi ulterior a adoptat, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale în cazul existenţei unui conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă.

Judecătoarea Andrea Chiş, membru CSM, a spus că sesizarea ar trebui completată cu o cerere ca în decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care se va constata existenţa unui conflict de natură constituţională între cele două puteri, să se arate şi care sunt consecinţele ordonanţei de urgenţă. Ea a precizat că CCR ar putea să se pronunţe expres şi asupra valabilităţii OUG de modificare a codurilor penale.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat miercuri şedinţa CSM, a propus preşedintelui Consiliului sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie.

Şeful statului a arătat că, în opinia sa,”conflictul instituţional este evident”.

"Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă, chestiunea modificării Codurilor penale prin OUG, noaptea, fără aviz", a spus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că CCR "are libertatea să decidă" asupra chestiunii, inclusiv prin anularea actului normativ. ”Este important să vedem că există acest conflict şi să fie sesizată CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ", a mai spus preşedintele, la plecarea de la CSM.

Preşedintele nu a vrut să comenteze dacă OUG este dată "cu dedicaţie", dar a precizat că modul în care a fost adoptată riscă să pună sub îndoială statul de drept. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.