Premierul Dacian Cioloş a decis, joi, să-l demită pe subprefectul judeţului Timiş, Zoltan Gheorghe Marossy, după ce acesta a declarat într-un interviu că sintagma "stat naţional unitar" este eronată.
”Potrivit Constituţiei, prefectul şi subprefectul sunt reprezentanţii Guvernului pe plan local. Prefectul şi subprefectul fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici, iar la numirea în funcţie depun un jurământ în care se angajează să respecte inclusiv Constituţia, nu să o interpreteze. Tuturor prefecţilor şi subprefecţilor li s-a cerut să-şi exercite funcţia respectând Constituţia şi legile ţării. În urma acestor declaraţii ale dlui subprefect, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Guvernul a decis să adopte Hotărârea privind încetarea exercitării cu caracter temporar prin detaşare a funcţiei publice de subprefect al judeţului Timiş de către domnul Zoltan Gheorghe Marossy”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
Zoltan Gheorghe Marossy, fost membru UDMR, a declarat, într-un interviu pentru site-ul Pressalert.ro, legat de problema autonomiei cerută în anumite zone din România, că unele persoane nu cunosc noţiunile despre care vorbesc.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Ei nu fac clar diferenţa… Teritoriile integrate în România de la 100 minus doi ani sunt la ora aceasta totalmente integrate în statul naţional român. În Constituţie acea sintagmă e eronată (n.r. - stat naţional unitar), deoarece îi exclude pe toţi ceilalţi care nu sunt etnici români”, a declarat Zoltan Marossy, citat de Pressalert.ro.
”Oameni cu fluturi în cap au fost, sunt şi vor fi întotdeauna. Dintre ăştia, unul într-un milion e în geniu… Pe de altă parte, autonomie, în sensul conducerii aproape de omul care locuieşte pe acel teritoriu e foarte uzual în Europa şi e dorit în România. Se face o confuzie teribilă între secesiune, autonomie… şi alte variante pe care nu le repet să nu dau idei la ăştia cu fluturii. Şi eu îmi doresc autonomie”, a continuat Zoltan Marossy.
El a mai spus pentru Pressalert.ro că ”autonomia trebuie să vină ca un fel de satisfacere a nevoilor populaţiei de acolo”. ”Dacă într-o regiune istorică nu e nevoie nu trebuie să le bagi pe gât autonomia. Într-o altă zonă istorică, în Banat de exemplu, unde tradiţia a făcut ca oamenii să fie obişnuiţi să se autogospodărească, poate că majoritatea vor”, a continuat Marossy.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.