Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că „România reuşeşte în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei” şi consideră că ar fi o greşeală ca România să nu livreze un sistem Patriot Ucrainei deoarece opţiunea este între a participa la efortul de a-i opri pe ruşi sau a nu participa. El a adăugat că orice victorie a ruşilor reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Traian Băsescu a fost întrebat, duminică, la Digi 24, cum ar trebui să judece CSAT chestiunea cu trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina. 
„Ar trebui să judece prioritaţile CSAT-ul şi anume opţiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruşi sau a nu participa la acest efort. Ori cred că ar fi o mare greşeală a României, cu atât mai mult cu cât,  orice victorie a ruşilor înseamnă un plus de risc pentru securitatea naţională a României şi nu numai a României. Deci, deocamdată, ucrainenii luptă şi pentru noi, nu numai pentru ei”, a explicat Traian Băsescu.
Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate
El a fost întrebat dacă România îşi poate permite să se dispenseze de un sistem Patriot în condiţiile în care avem unul singur operaţional. 
„Păi nu spune nimeni să se dispenseze de sistemul care e operaţional. Mai sunt încă trei sisteme sosite pe teritoriul României care sunt în curs de operaţionalizare. Unul din acestea să fie trimis în Ucraina şi operaţionalizat acolo”, a transmis fostul preşedinte al României. 
Băsescu a mai fost întrebat dacă este timp suficient ca ucrainienii să poată opera acest sistem. 
„Da, dar deja ucrainenii s-au specializat în operarea sistemelor Patriot le operează mai bine de un an şi jumătate. Primite direct de la americani, pe urmă de la Germania, pe urmă din Olanda, pe urmă din Danemarca, deci au acest sistem în operare”, a mai declarat Băsescu. 
Întrebat ce ar putea primi România în schimb pentru a fi echitabilă donarea unui sistem Patriot către Ucraina, Traian Băsescu a răspuns: 
„România reuşeşte în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia, ce să discuţi public să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiţi acest sistem Patriot în Ucraina sau nu şi în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă să văd ce primesc, să văd ce...Păi în Ucraina mor oameni. Vrea să vadă ce primeşte? S-a dus să primească NATO şi a primit Patriot pentru Ucraina”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.