Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marţi, pentru News.ro, că cetăţenii au trimis solicitări pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la Legea 90/2001 care îi interzice liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie premier, motiv pentru care instituţia pe care o conduce face o primă evaluare pentru a vedea dacă există motive să se sesizeze din oficiu în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am primit sesizări din partea partidelor, instituţiilor. Acum se pare că încep să vină sesizări de la cetăţeni şi am dat în lucru la serviciul contencios să facem o primă evaluare dacă este sau nu cazul să ne sesizăm din oficiu”, a afirmat Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a mai spus că instituţia pe care o reprezintă şi-ar dori ca această chestiune să fie rezolvată de instituţiile şi autorităţile prevăzute de Constituţie.

”Evident că noi ne-am dori ca această problemă foarte serioasă să fie rezolvată între instituţiile, autorităţile prevăzute de Constituţie implicate în acest proces de desemnare a candidatului de premier, numire a noului Guvern de către Parlament. Sau să se găsească alte formule pentru a se adresa Curţii Constituţionale, poate să apeleze la conflict de natură juridică, de natură constituţională. Cel mai mult ne-am dori să rezolve pe calea firească, fără niciun fel de conflict şi fără niciun fel de intervenţie, nici a noastră, nici a altor instituţii privind la Legea 90/2001”, a declarat acesta.

Victor Ciorbea a subliniat că, în câteva zile, Avocatul Poporului va decide dacă se sesizează în privinţa Legii 90/2001.

”În câteva zile vom vedea dacă ne sesizăm şi apoi vom analiza foarte serios, să vedem toată practica Curţii Constituţionale (CCR), practica CEDO în materie şi dacă se va pune sau nu problema ridicării unei excepţii de neconstituţionalitate pe care să o adresăm Curţii Constituţionale”, a declarat Avocatul Poporului.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.