Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România), care reprezintă interesele unor investitori americani de pe piaţa românească, consideră o că dezbaterea naţională pentru proiectul de ţată, lansată de preşedintele Klaus Iohannis, este o idee bună, însă cere o participare mai largă la discuţii, inclusiv a mediului de afaceri, a societăţii civile, a românilor din străinătate, a sindicatelor şi chiar a artiştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ideea realizării unui proiect de ţară a fost formulată de către preşedinte, iar primul pas a fost crearea unei comisii prezidenţiale pentru elaborarea unui astfel de proiect de ţară.

Consultările privind elaborarea unui astfel de proiect de ţară au început după Brexit, când Klaus Iohannis a avut discuţii cu partidele, cu reprezentanţi ai Guvernului şi cu BNR. 

În urma discuţiilor a fost formată, săptămâna aceasta, o comisie prezidenţială pentru proiectul de ţară, formată din 23 de membri, din care 10 membri desemnaţi de partidele parlamentare (PSD, PNL, PMP, UDMR şi minorităţi), doi consilieri prezidenţiali, un reprezentant al Guvernului şi zece persoane considerate ca reprezentând societatea civilă.

Însă reprezentanţii AmCham consideră că dezbaterile ar trebui să aibă loc într-un cadru mult mai larg.

"Un proiect de ţară construit în jurul unor deziderate economice nu poate fi realizat fără participarea mediului de afaceri care alături de vectorii din zona politică, administrativă, academică, societatea civilă, diaspora, sindicate şi chiar exponenţi din sfera cultural-artistică, ar asigura în viziunea AmCham un mix relevant de expertiză şi diversitate în abordarea potenţialelor căi de dezvoltare sustenabilă a ţării noastre", se precizează într-un comunicat al AmCham. 

Organizaţia consideră că mediul de afaceri are deja exerciţiul participării la platforme de consultare public -privat şi "poate avea un aport valoros la formularea unei strategii coerente".

Totuşi, Amcham salută iniţiativa prezidenţială.

În cadrul comisiei prezidenţiale pentru prouiectul de ţară, cele zece persoane considerate personalităţi ale societăţii civile sunt Cristian Popa - fost viceguvernator al BNR, vicepreşedinte al BEI; Dan Dungaciu - geopolitician, preşedinte al Fundaţiei Mării Negre; Gabriela Drăgan - profesor la ASE Bucureşti, director general al Institutului European din România; Ioan-Aurel Pop - rector al Universităţii Babeş-Bolyai; Gheorghe Oprescu - profesor la Politehnica din Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Concurenţei; Lucian Croitoru - consilier al guvernatorului BNR; Vasile Puşcaş - profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană; Cristian Pârvulescu - politolog, preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia; Valentin Lazea - economist-şef al BNR; Iulian Chifu - fost consilier prezidenţial, profesor la SNSPA Bucureşti.

Guvernul l-a desemnat ca reprezentant al său pe Vasile Iuga, senior advisor PwC, iar din partea Administraţiei Prezidenţiale, la comisia pentru proiectul de ţară participă Leonard Orban şi Cosmin Marinescu.

Restul de zece membri ai comisiei au fost desemnaţi de către partide: Viorel Ştefan şi Marius Nica (PSD); Ene Dinga şi Adrian Ciocănea (PNL); Iuliu Winkler şi Attila Korodi (UDMR); Varujan Pambuccian şi Ovidiu Ganţ - minorităţi; Cosmin Cristian şi Radu Cojocaru (ALDE); Siegfried Mureşan şi Lucian Alexandru Curtu (PMP).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.