O navă românescă a fost avariată în urma atacului rusesc care a vizat portul ucrainean Reni, MAE precizând că nava a suferit avarii minore şi şi-a continuat deplasarea şi că nu există cetăţeni români răniţi în atacurile atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin reprezentanţii Consulatului General al României la Odesa, care îşi desfăşoară temporar activitatea în cadrul Centralei MAE, s-a autosesizat în urma informaţiilor din presă referitoare la incidentul în care a fost implicată o navă românească în portul Reni din Ucraina în dimineaţa zilei de 24 iulie 2023 şi a întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile ucrainene competente din regiune, pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor implicate, precum şi împrejurările în care s-a produs incidentul”, transmite Ministeruş Afacerilor Externe.

Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de către reprezentanţii oficiului consular de la autorităţile ucrainene, nava a suferit avarii minore şi şi-a continuat deplasarea. 

MAE informează că nu există cetăţeni români răniţi în atacurile care au vizat porturile ucrainene de la Dunăre.

Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii de duminică spre lubni, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi, ţintind depozite cu cereale. A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Dunărea devine în aceste condiţii o rută de export a cărei importanţă creşte, la fel şi calea terestră.

Unele posturi de ştiri ucrainene au raportat explozii în cursul nopţii de duminică spre luni şi în zona Izmail, un alt port dunărean din regiunea Odesa, dar acolo nu fost confirmate pagube. Însă datele de urmărire a navelor au arătat că aproape 30 de nave au ancorat în apropiere de Izmail şi nu era clar ce le-a determinat să se oprească.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina a fost nevoită să-şi sporească exporturile de cereale pe cale terestră, prin ţările UE, ajungând la un volum de 1 milion de tone pe lună, dar volume mari sunt exportate şi din porturile româneşti, precum şi pe Dunăre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.