Situaţia statului de drept în România a fost dezbătură miercuri în plenul Parlamentului European. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reluat criticile aduse Guvernului român, spunând că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi că situaţia din România s-a deteriorat. El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene. "Cred sincer că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia", a afirmat Timmermans. De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire la protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei. În intervenţia sa din plenul CE, premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monirotizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase. În finalul dezbaterii din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a răspuns criticilor aduse în timpul dezbaterilor şi a acuzat dezinformările privind situaţia din România, susţinând că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români” şi se bucură de o largă susţinere populară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Europarlamentari, la dezbaterea pe situaţia României - "Nu urmaţi exemplul prost al Ungariei" / "Guvernul român permite condamnaţilor să fure bani" / "Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră?"

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 

Timmermans în plenul PE, la dezbaterea despre România: Pe ultima sută de metri a maratonului, riscăm să nu trecem linia de sosire. Dacă Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face

Prim-vicepreşedintele Comsiei Europene, Frans Timmermans, a spus, în intervenţia sa din finalul dezbaterii despre România din Parlamentul European, că în cei aproape 30 de ani de la căderea dictaturii din România ţara noastră a făcut progrese enorme şi, pe ultima sută de metri a acestui maraton, riscă să nu treacă linia de sosire, el cerând autorităţilor să ţină cont de raportul MCV şi de toate recomandările organismelor europene. "Dacă Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face. Nu este o ameninţare, noi suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol în serios", a avertizat oficialul european.

"În ultimii 30 de ani de viaţă profesională şi politică, am văzut îndeaproape tot ce s-a întâmplat în România. Îmi amintesc foarte clar cum acum 30 de ani poporul român a început să se elibereze de un sistem complet corupt. Am moştenit acest sistem extrem de corupt. Ţara a fost condusă de un conducător extrem de corupt moral. Dacă ne uităm unde a ajuns acum România, s-au făcut progrese enorme. De ce mă îngrijorează lucrurile astăzi? Pentru că pe ultima sută de metri acestui maraton, riscăm să nu trecem linia de sosire, astfel încât statul de drept să fie ireversibil, şi riscăm să mergem în direcţia opusă", a declarat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.  

El a cerut din nou autorităţilor din România să ţină cont de toate recomandărilor oficielilor europeni, în special de raportul din cadrul MCV.

"Dacă noi acum vorbim despre aceste lucruri este pentru că ne pasă ce se întâmplă cu poporul român, vrem să ne asigurm că românii trăiesc în democraţie, stat de drept, unde corupţia este combătută eficient. Reamintesc membrilor Parlamentului care nu s-au referit la raportul MCV. Într-adevăr, recomandările Comisiei de la Veneţia sunt importante, dar să ne uităm şi la recomandările MCV, pentru că este un traseu foarte bun. Nu am putut să tratez foarte precis fiecare critică pe legile care au fost deja adoptate. Voi transmite aceste întrebări Guvernului român. "În ultimii 30 de ani de viaţă profesională şi politică, am văzut îndeaproape tot ce s-a întâmplat în România. Îmi amintesc foarte clar cum acum 30 de ani poporul român a început să se elibereze de un sistem complet corupt. Am moştenit acest sistem extrem de corupt. Ţara a fost condusă de un conducător extrem de corupt moral. Dacă ne uităm unde a ajuns acum România, s-au făcut progrese enorme. De ce mă îngrijorează lucrurile astăzi? Pentru că pe ultima sută de metri acestui maraton, riscăm să nu trecem linia de sosire, astfel încât statul de drept să fie ireversibil, şi riscăm să mergem în direcţia opusă", a declarat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.  

El a mai spus că oficialii europeni au făcut o evaluare la rece a situaţiei din România şi au evaluat schimbările, iar acest lucru a fost făcut pentru poporul român, nu împotriva lui. 

"Uneori am senzaţia, citându-l pe nemuritorul Yogi Berra, de deja-vu all over again. Când critic pe cineva aud imediat - standarde duble şi, în al doilea rând, că nu e un atac asupra Guvernului ci un atac asupra unei ţări. Să fie foarte clar - noi am vrut atăzi o evaluare foarte la rece a situaţiei din România. Facem acest lucru pentru poporul român, şi nu împotriva poporului român”, a mai spus Timmermans.

În încheiere, el a cerut Guvernului României, încă o dată, să respecte recomandările organismelor europene: "Ne uităm la fapte. Nu tratăm toate statele pe aceleaşi standarde, pentru că sunt diferite. Cer Guvernului încă o fadă să păstreze dialogul şi să respecte recomandările pe care le facem".

Dăncilă acuză dezinformările din PE şi spune că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români”

”Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul, lucruri constructive. Am vrut un dialog constructiv, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare şi nu îi acuz pe cei care au spus aceste lucruri, ci pe cei care stau în spatele dezinformării”, a susţinut Dăncilă.

Ea a adăugat că trebuie apăraţi cetăţenii, că acest lucru îl cere şi că ea nu ignoră vocea poporului, iar martoră în acest sens este ”larga susţinere populară” de care se bucură actuala guvernare, dar că doreşte un dialog constructiv.

”Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dvs. Acest guvern pe care îl criticaţi atât de des a adus o creştere economică de 7% şi de aceea românii îl iubesc”, a susţinut Viorica Dăncilă. Ea a spus că este o lipsă de respect faţă de români să fie adusă lupta politică internă în PE.

”Da, România este divizită, iar eu vreau ca România să fie unită, dar trebuie să avem grijă de un lucru: vrem şi o Europă divizată? (...) Împreună trebuie trebuie să desenăm, să creionăm viitorul UE”, a mai spus premierul.

Dăncilă a precizat că reforma privind legile justiţiei este iniţiată în Parlament, Parlamentul fiind expresia voinţei poporului. ”Şi aici e dezinformare, pentru că au arătat cu degetul spre guvern”, a adăugat ea.

”Parlamentul european nu este inamicul meu, am fost europarlamentar 9 ani şi nu po să mă abat niciodată de la valorile europene. Poate nu toate lucrurile sunt corecte, dar sunt convinsă că poate exista un dialog constructiv şi ascultatea tuturor părţilor, şi cred că lucrurile se pot îndrepta. Vom ţine cond de recomandările Comisiei de la Veneţia. Azi domnul Tudorel Toader va merge la Comisia de la Veneţia. România este o ţară proeuropeană. Vă rog să aveţi încredere în România şi să aveţi încredere în respectarea statului de drept în ţara mea”, a încheiat Dăncilă.

Europarlamentar, către premierul Dăncilă: Românii s-au luptat pentru democraţie. Îi ignoraţi, doamnă? Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră?

Un europarlamentar PPE a spus, miercuri, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea privind situaţia din România, că poporul român este decent şi curajos, pentru că a luptat mereu pentru democraţie, întrebând-o retoric pe premierul Viorica Dăncilă de ce nu îşi ascultă poporul şi de ce îi ignoră pe români. "Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră?”, a spus europarlamentarul.

"Românii s-au luptat pentru democraţie, sunt un popor decent şi curajos. Îi ignoraţi, doamnă, de ce nu vreţi să vă ascultaţi poporul? Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră? Acest Parlament vrea să ştie aceste lucruri. Ascultaţi-vă poporul, românii vor doar transparenţă şi integritate”, a spus în plenul Parlamentului European Esteban González Pons, din grupul PPE.

La rândul săi, europarlamentarul Ska Keller (Verts/ALE) a subliniat aceeaşi idee: românii au luptat pentru democraţie şi au reuşit să dea jos o dictatură după zeci de ani, însă acum Guvernul României permite oamenilor condamnaţi să fure bani, legalizând, practic, corupţia. Keller a adăugat că se fură mai mulţi bani decât se investesc în spitale.

"România are o tradiţie îndelungă şi mândră pentru libertate. A dat jos o dictatură după 42 de ani. România a făcut-o, deşi a fost greu. Democraţia s-a dezvoltat, a intrat în UE, iar ce se întâmplă acum este cu atât mai îngrijorător. Guvernul vostru va permite oamenilor condamnaţi să fure bani. Legalizaţi, de fapt, corupţia. Banii sunt luaţi de la oameni şi merg în buzunarele altora. Românilor le pasă, pentru că au ieşit în stradă”, a spus Ska Keller.

Ea a vorbit şi despre proteste şi a spus că i se pare total greşit că oamenii trebuie să aibă o autorizaţie, un acord pentru a protesta, deşi a protesta ţine de dreptul la libertate.

Dăncilă, în plenul PE, cere Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România

”Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru poporul român. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiţie viabil în România: pentru MCV, pentru politicieni? Nu, vrem să facem o justiţie independentă pentru cetăţeni. De la cetăţeni tb să înceapă orice discuţie”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că este legitim să ne întrebăm în ce fel MCV a apărat cetăţenii români de încălcările drepturilor lor. Ea a menţionat că în rapoartele MCV s-a vorbit despre instituţii, despre CSM, dar nu despre încălcarea drepturilor omului şi protocoalele dintre serviciile secrete şi instituţiile din justiţie.

”Milioane de români s-au aflat sub monirotizarea serviciilor secrete. Există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine mărturii mincinoase”, a susţinut premierul Viorica Dăncilă.

”MCV şi-a ratat menirea pentru care a fost creat”, a clamat ea, în trebând cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele şi cine ”a omis din neglijenţă sau rea credinţă” aceste situaţii.

”Dacă suntem cinstiţi, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem”, a adăugat Dăncilă.

Ea a susţinut că, prin ”dosare contrafăcute”, au fost înlăturaţi din funcţie un judecător CCR, 4 judecători ICCJ, un procuror general, un şef de parchet superior.

”Toţi au fost achitaţi, dar ei au fost înlăturaţi. Noile legi ale justiţiei le redau magistraţilor independenţa. Independenţa e totală, nicidecum restrânsă şi vă asigur că avem bună credinţă şi vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia”, a mai spus ea, precizând că, după ce a prezentat acestea ”abuzuri” în plenul PE nimeni nu mai poate spune că nu le cunoaşte.

Despre mitingul din 10 august, ea a spus că Jandarmeria este acuzată pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor protestatari violenţi, dar nu a văzut aceeaşi poziţie faţă de alte mitinguri din alte ţări, când forţele de ordine au intervenit cu exact aceleaşi mijloace. ”Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria să fie acuzată de acţiuni practicate peste tot în Europa. Vă cer să nu interziceţi României ceea ce este permis în alte state UE. Vrem să fim parteneri egali, nimeni niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european”, a mai afirmat Dăncilă.

Prim-vicepreşedintele CE, în plenul PE: Parlamentul nu a dat semne că răspunde recomandărilor oficialilor europeni în privinţa legilor justiţiei. Cred că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia

"Astăzi este o oportunitate pentru a face un inventar a ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni. Suntem conştienţi că reforma legilor justţiei, a codurilor penale au dus la ]ngrijorări. Foarte mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările ar putea submina lupta împotriva corupţiei. Împărtăşim aceste îngrijorări şi, din acest punct de vedere, CE are o abordare clinică", a declarat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.

El a amintit despre modificarea celor trei legi ale justiţiei de către Parlament, care au atras critici. "Consiliul European a adoptat un raport în martie, dar şi raportul Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic. A făcut o serie de recomandări. Ştiu că Parlamentul va fi etrem de atent la acest aviz, dar este clar că Parlamentul nu a dat semne că răspunde acestor recomandări, a declarat Timmermans, arătând că aceste legi sunt cruciale pentru procurori", a afirmat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.

De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire l protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei.

"Climatul necesar pentru o reformă s-a deteriorar din cauza protocoalelor secrete între Parchete şi SRI. Eu cer ca autorităţile române să lanseze o investigaţie cu privire la aceste protocoale, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei, însă aceste reforme la Codul penal şi la Codul de procedură penală trebuie să fie văzute ca un pachet, nu trebuie să aibă un impact asupra independenţei justiţiei şi nici împotriva tutror eforturilor în acest sens. Comisia a discutat cu România la cel mai înalt nivel şi şi-a transmis aceste îngrijorări", a declarat prim-vicepreşedintele CE.

El s-a referit, din nou, şi la revocarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că evaluarea pozitivă în MCV s-a datorat activităţii DNA: "În ceea ce priveşte demiterea şefei DNA şi evaluarea acestei proceduri, doresc să vă amintesc că până acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă în MCV. Procedurile robuste pentru numirea şi revocarea procurorilor au fost întotdeauna recomandările cheie ale Comisiei".

Oficialul european a mai arătat că ultimele evouţii din România sunt urmărite cu multă îngrijorare şi că independenţa justiţiei este esenţială.

"Am văzut progrese substanţiale în trecut, dar acum lucrurile merg înapoi, într-un mod care ar putea să-i die dăunător României pentru poziţia pe care o are. Ultimele evoluţii sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisie şi dacă modificările vor fi adoptate, justiţia va fi afectată. (...) Suntem gardianul tratatelor şi nu vom ezita să intervenim. Comisia cere României să pună din nou pe cursul pozitiv reforma în România şi să se abţină de la orice pas care ar putea întoarce ţara. Nu este încă târziu pentru ca autorităţile române să facă o schimbare", a adăugat Frans Timmermans.

"În ceea ce priveşte demiterea şefei DNA şi evaluarea acestei proceduri, doresc să vă amintesc că până acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă în MCV. Procedurile robuste şi indep pt numirea şi revocarea proc au fost întotdeauna recomandările cheie ale Comisiei", a mai spus Frans Timmermans.

El a mai arătat că ultimele evouţii din România sunt urmărite cu multă îngrijorare şi că independenţa justiţiei este esenţială.

"Am văzut progrese substanţiale în trecut, dar acum lucrurile merg înapoi, într-un mod care ar putea să-i die dăunător României pentru poziţia pe care o are. Ultimele evoluţii sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisie şi dacă modificările vor fi adoptate, justiţia va fi afectată. (...) Suntem gardianul tratatelor şi nu vom ezita să intervenim. Comisia cere României să pună din nou pe cursul pozitiv reforma în România şi să se abţină de la orice pas care ar putea întoarce ţara. Nu este încă târziu pentru ca autorităţile române să facă o schimbare", a adăugat Frans Timmermans.

Dezbaterile în Plenul Parlamentului European privind situaţia statului de drept din România au început. Viorica Dăncilă este prezentă

Dezbaterea din plenul PE a început puţin după ora 10.00, ora României, şi va dura o oră, din care Viorica Dăncilă va avea cinci minute la dispoziţie pentru a prezenta poziţia Guvernului de la Bucureşti.

Opinia Comisiei Europene va fi prezentată de către prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

La dezbaterea din plenul Parlamentului European vor lua cuvântul: Frans Timmermans, premierul Viorica Dăncilă, Esteban Gonzalez Pons  (PPE), Josef Weidenholzer (S&D), Monica Macovei, Guy Verhofstadt (ALDE), Ska Keller (Verts/ALE), Barbara Spineli (GUE/NGL), Nigel Farage (EFDD), Nicolas Bay (ENF), Steven Wpplfe (NI), Dan Nica (S&D), Laurenţiu Rebega (ECR), Sophia In 'T Veld (ALDE) şi Harald Vilimsky (ENF).

În urma acestei dezbateri, în luna noiembrie este aşteptată şi adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European.

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află de marţi la Strasbourg, unde au avut discuţii punctuale cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor justiţiei. Întâlnirea a avut loc în contextul în care, luni seară, Timmermans a criticat dur România şi a avertizat Guvernul că ar putea fi adus în faţa istanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept. 

Tudorel Toader a declarat, după întâlnirea cu Frans Timmermans, că o concluzie a discuţiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE şi că referirea la chemarea Guvernului în instanţă viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor.

„Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7. Că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect”, a afirmat Tudorel Toader.

Întrebat care a fost contextul în care Frans Timmermans ar fi făcut această afirmaţie, ministrul Justiţiei a precizat că afirmaţia a fost făcută în condiţiile în care în cadrul discuţiilor premierul Viorica Dăncilă a spus că România respectă statul de drept şi că nu se pune problema nerespectării deciziilor CCR.

"Una dintre concluziile cu care ne-am despărţit a fost aceea de colaborare şi nu de atacuri reciproce", a spus Tudorel Toader, referindu-se la discuţia pe care a avut-o cu prim-vicepreşeidntele Comisiei Europene, Frans Timmermans, alături de premierul Viorica Dăncilă. 

Premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat dorinţa, în întâlnirea cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European să fie argumentată şi constructivă.

”În cadrul discuţiilor, desfăşurate într-o atmosferă constructivă, au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum şi pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenţia României de a acţiona pentru promovarea interesului european şi pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidenţieze importanţa unităţii şi evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorinţa ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European, să fie argumentată şi constructivă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, oficialul român a reiterat susţinerea pentru priorităţile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent, a salutat dialogul cu Comisia Europeană şi a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România şi Comisia Europeană pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european. 

”În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiţiei din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi diferite instituţii judiciare din România. Cu privire la evoluţiile din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, primul-ministru arătând că acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneţia”, mai precizează Guvernul.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.

„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Veneţia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comsia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans.

În replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că afirmaţiilor oficialului european cu privire la dialog, înţelegerea problemelor şi căutarea de soluţiii, ar trebui să li se adauge "să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, să fim de bună credinţă". Toader a precizat că se va întâlni cu Timermans, căruia îi va solicita să fie depăşită "faza ingrijorărilor şi preocupărilor" şi să aibă loc discuţii punctuale.

"Am ascultat cu interes, aş porni de la una dintre afirmaţiile sale   - să dialogăm, să înţelegem problemele, să căutăm soluţii şi aş adăuga să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, şi ar trebui să se poată, să fim de bună credinţă",  a declarat Toader, subliniind că România este racordată la valorile europene şi este în plin proces legislativ.

Ministrul Justiţiei a precizat că îngrijorările exprimate de acesta cu privire la Codul Penal şi la Codul de procedură penală sunt premature, acestea fiind în control al constituţionalităţii şi nu se ştie ce soluţii vor fi cele finale, care vor intra în vigoare şi dacă vor fi de natură să afecteze statul de drept.

În ceea ce priveşte legile justiţiei,  a precizat că acestea au fost emise în urmă cu 14 ani, există decizii de neconstituţionalitate, iar procesul legislativ nu s-a încheiat.

Ministrul a anunţat că marţi dimineaţă este aşteptată o delegaţie a CE pentru verificări privind MCV, despre care a afirmat că nu a fost riguros instituit, pentru că iniţIal erau trei recomandări, iar acum sunt 12.

"România tot face eforturi să le îndeplinescă şi după 11 ani avem 12 recomandări, deşi plecasem de la 3. Cele iniţiale erau ca nişte ţinte mobile şi de câte ori te apropiai de ele mai apărea ceva", a comentat Toader, care a susţinut că progresele sunt evidente.

De asemenea, el a precizat că  va merge la Strasbourg cu premierul Dăncilă şi se vor întâlni cu Frans Timmermans.

"Îi vom cere să depăşim faza îngrijorărilor şi preocupărilor şi să discutăm punctual, să ieşim din enunţurile de principiu, care nu au o abordare secvenţială", a menţionat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.