Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Gheana, a declarat, miercuri dimineaţă, la sosirea la sediul instituţiei, unde la ora 9.00 va începe şedinţa CSM pentru avizarea OUG privind modificarea codurilor penale, a spus că trebuie chibzuit, pentru a nu fi luate hotărâri la presiunea situaţiei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este programată şedinţa cu ordinea de zi aşa cum am conceput-o aseară, fiind solicitată OUG privind modificarea Codului penal şi de procedură penală. Vom vedea care este soluţia pe care o vom pronunţa. Domnul preşedinte Iohannis, dacă vine, va prezida şedinţa CSM", a spus preşedintele CSM.

Întrebat ce se mai poate face pentru întoarcerea OUG, Ghena a spus: "Trebuie să chibzuim, nu luăm hotărâri la presiunea impulsurilor şi a situaţiei".

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Întrebată despre modul în care a fost adoptată OUG, "la ceas de seară", Mariana Ghena a spus: "Grabă, mare grabă".

Preşedintele Klaus Iohannis  participa la şedinţa CSM de miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, unde urmează să fie avizată OUG privind modificarea Codului penal, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a participat la şedinţa CSM şi la începutul lunii ianuarie, alături de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, odată cu formarea noului plen.

Pe ordinea de zi a plenului CSM, care începe la ora 9.00, se află un singur punct: Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ziua de marţi este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale, a declarat, la Realitatea TV, Daniela Leca, purtătorul de cuvânt al CSM.

Anterior şedinţei de marţi a Guvernului, ministrul Justiţiei a cerut Consiliului să dea un aviz proiectului, într-o şedinţă convocată pentru miercuri la ora 9.00,  a amintit Leca.

Potrivit ordonanţei adoptate marţi seară de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.