Parchetul General anunţă că România a devenit, prin PICCJ - Secţia parchetelor militare, parte a echipei comune de anchetă privind infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cursul zilei de azi, 13 octombrie 2022, procurorul general Gabriela Scutea a semnat, la sediul Eurojust de la Haga, Amendamentul la Acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă, prin care România, prin PÎCCJ - Secţia parchetelor militare, a devenit parte a echipei comune de anchetă privind infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei”, a anunţat Parchetul General.

Conform sursei citate, echipa comună de anchetă s-a constituit, în 25 martie, de către Lituania, Polonia şi Ucraina, cu sprijinul Eurojust, ulterior devenind părţi Letonia, Estonia şi Slovacia. De asemenea, la echipa comună de anchetă participă Biroul Procurorului din cadrul Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Scopul acestei echipe comune de anchetă este facilitarea investigaţiilor şi a urmăririi penale în cauzele privind presupuse crime internaţionale în Ucraina, prin creşterea cooperării între părţi şi participanţi. Echipa comună de anchetă reprezintă un mecanism de cooperare judiciară internaţională în materie penală care cuprinde un acord juridic între autorităţile competente, format din mai multe state, în scopul desfăşurării anchetei penale.

De altfel, PÎCCJ s-a sesizat deja din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.