Un fost director din Primăria Capitalei şi un primar din Dâmboviţa au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), alături de alte persoane, pentru angajarea ilegală a unei persoane la conducerea Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică din Primăria Capitalei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat luni că procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Emanuel Victor Picu, la data faptelor director general al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual (două fapte). 
De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Mariana Radu, la data faptelor angajat în cadrul compartimentului de resurse umane al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, instigare la fals intelectual, Cristina-Luminiţa Cristea, la data faptelor şef al compartimentului de resurse umane din cadrul Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Gheorghiţă Matei, la data faptelor şi în prezent primar al comunei Şelaru, judeţul Dâmboviţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual (patru fapte), Emilian Petre Dragne, la data faptelor şi în prezent secretar general al comunei Şelaru, judeţul Dâmboviţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),fals intelectual (trei fapte), uz de fals. 
În acelaşi dosar procurorii au mai trimis în judecată pe  Ţ.S.D., pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale,uz de fals,instigare la fals intelectual, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi pe Ţ.V., pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, instigare la fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual.
“În prezenta cauză s-au desfăşurat cercetări în legătură cu modalitatea în care, la începutul anului 2021, inculpata Ţ.V., soţia inculpatului Ţ.S.D., a ocupat funcţia de şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică din cadrul instituţiei condusă de inculpatul Picu Emanuel Victor. Concret, în perioada menţionată, inculpaţii Matei Gheorghiţă şi Dragne Emilian Petre, în calitate de primar, respectiv secretar general al comunei Şelaru, judeţul Dâmboviţa, beneficiind de ajutorul inculpatului Ţ.S.D., ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul instituţiei pe care o conduceau, pe inculpata Ţ.V. (consilier personal)”, au transmis procurorii.
Ei au explicat că acest demers ar fi fost doar unul formal, “ce ar fi avut un singur scop final acela de a crea inculpatei vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului Bucureşti. Pe lângă caracterul formal, această angajare s-ar fi realizat în mod nelegal, cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii, etc.) şi cu falsificarea mai multor documente”.
DNA a menţionat că la doar şase zile de la angajare, perioadă în care inculpata femeia respectivă nu s-a prezent nicio zi la locul de muncă, în data de 15 martie 2021, Gheorghiţă Matei şi Emilian Petre Dragne ar fi aprobat detaşarea acesteia la Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului Bucureşti.
“Cu această detaşare ar fi fost de acord şi directorul general al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, inculpatul Picu Emanuel Victor, care, beneficiind de ajutorul subordonatelor sale, Radu Mariana şi Cristea Cristina-Luminiţa, ar fi creat aparenţele unui cadru legal de numire a inculpatei Ţ.V. în funcţia de şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică, pe care ar fi ocupat-o în perioada 15.03.2021-14.03.2022, deşi aceasta nu avea niciun fel de studii de specialitate în domeniul respectiv. Prin aceste demersuri, inculpata Ţ.V. ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care ar fi beneficiat în mod nelegal de la cele două instituţii publice, în sumă totală de 125.424 lei (brut)”, a menţionat sursa citată.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public şi primăria comunei Şelaru nu s-au constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.