Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut sâmbătă Papei Francisc să susţină planul de pace al Kievului, iar Papa a promis că Vaticanul va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni luaţi de ruşi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o mare onoare", i-a spus Zelenski Papei Francisc, punându-şi mâna la inimă şi plecându-şi capul pentru a-l saluta. Papa, în vârstă de 86 de ani, a stat în picioare sprijinindu-se într-un baston.

Foto: president.gov.uk
Foto: president.gov.uk

A fost prima întâlnire faţă în faţă dintre Zelenski şi Papa de la începutul invaziei ruse. 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Zelenski, care se află la Roma pentru prima dată de la începutul războiului, a vorbit cu Papa timp de 40 de minute şi i-a oferit acestuia o vestă antiglonţ care a fost folosită de un soldat ucrainean şi care a fost ulterior pictată cu imaginea Madonei.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Un comunicat al Vaticanului a precizat că, în discuţiile lor private, Zelenski şi Papa au discutat despre "gesturi umanitare". O sursă de la Vatican a spus că este o referire la disponibilitatea Vaticanului de a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată din februarie 2022.

"Trebuie să depunem toate eforturile pentru a-i reduce acasă", a adăugat Zelenski.

ZELENSKI: NU AVEM NEVOIE DE O MEDIERE CU PUTIN

Preşedintele ucrainean a mai spus că l-a rugat pe papă să se "alăture" planului de pace în 10 puncte al Kievului. Acesta prevede restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei internaţional recunoscute. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul său nu are nimic de negociat.

La începutul războiului, papa a încercat să adopte o abordare echilibrată, în speranţa de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acţiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei din perioada sovietică.

"I-am cerut (papei) să condamne crimele ruseşti din Ucraina. Pentru că nu poate exista egalitate între victimă şi agresor", a declarat Zelenski pe Twitter.

Întorcându-se dintr-o vizită în Ungaria, la 30 aprilie, Papa Francisc a făcut un comentariu care a stârnit nedumerire menţionând implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. "Există o misiune în desfăşurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă.

Comunicatul de sâmbătă al Vaticanului nu face nicio menţiune despre o astfel de misiune.

Mai târziu, într-un interviu acordat televiziunii italiene, Zelenski a părut să excludă o mediere în afara propriului plan de pace al Kievului. "Putin nu face decât să ucidă. Nu avem nevoie de o mediere cu el", a punctat preşedintele ucrainean.

Foto:president.gov.ua
Foto:president.gov.ua

Papa Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal şi şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a acţiona ca un intermediar între Kiev şi Moscova, vizitând ambele capitale. Până acum, oferta sa nu a reuşit să producă vreun progres.

Anterior de întrevederea cu papa, sâmbătă, Zelenski s-a întâlnit la Roma cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu preşedintele Sergio Mattarella. care au promis sprijin militar şi financiar total pentru Ucraina şi au reiterat sprijinul pentru candidatura sa la UE.

CITEȘTE ȘI Italia îi promite lui Zelenski sprijin total. Preşedintele ucrainean a venit la Roma cu un avion al guvernului italian - FOTO

Zelenski a venit la Roma cu un avion al guvernului italian care a fost escortat deasupra spaţiului aerian italian de avioane de luptă. El urmează să viziteze Berlinul duminică, au declarat sâmbătă surse guvernamentale germane pentru Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.