Zeci de capete încoronate au participat, luni, la funeraliile fostului Rege Constantin al II-lea al Greciei, unde din partea Familia Regale a României a fost prezent Alteţa Sa Regală, Principele Radu, care a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regele Charles III al Marii Britanii a fost reprezentat de sora sa, Prinţesa Anne, iar Prinţul William a fost reprezentat de verişoara sa, Lady Gabriella Windsor.

Prinţul Albert de Monaco s-a numărat printre cei îndoliaţi care s-au alăturat membrilor regali din toată Europa, aducându-i un omagiu lui Constantin. Au fost prezenţi şi Regele Felipe al Spaniei şi soţia sa, Regina Letizia, la fel ca şi Regina Margrethe a Danemarcei, cumnata lui Constantin.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

De asemenea, au mai participat Regele Belgiei Philippe şi Regina Mathilde, Regele Willem-Alexander şi Regina Maxima a Ţărilor de Jos, precum şi Prinţul Haakon al Norvegiei şi Prinţesa Mette-Marit a Norvegiei.

Soţia lui Constantin, Prinţesa Marie-Chantal şi fiul său cel mare, Prinţul Pavlos, au condus familia îndurerată la slujba de luni. Pavlos şi fraţii săi, Prinţul Nikolaos şi Prinţul Philippos au fost imediat în spatele sicriului, care a fost dus în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Greacă. Constantin a fost şi tatăl Prinţeselor Alexia şi Teodora.

Potrivit Familiei Regale a României, în cursul după-amiezii, la Cimitirul Regal de la Tatoi a avut loc ceremonia de îngropare, în prezenţa familiei şi a invitaţilor regal.

În seara de luni, Principele Consort a luat parte la parastasul oferit de Familia Regală a Greciei.

Fostul rege al Greciei Constantin al II-lea, care a domnit înainte de restaurarea Republicii în 1974, a murit marţi, 10 ianuarie, la Atena, la vârsta de 82 de ani.

Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani în 1964, în una dintre cele mai tulburi perioade din istoria contemporană a Greciei. Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani de guvernare a juntei pe care CIA ar fi susţinut-o.

 

 

Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit la Londra timp de 40 de ani, înainte de a se întoarce în ţara sa în 2013. Căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii.

Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei. Când alţii le întorceau spatele, Regele Mihai şi Regina Ana erau primiţi cu braţele deschise la Atena unde s-au şi căsătorit. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, Mihai, după ce a fost forţat de comunişti să abdice şi l-a ajutat să se căsătorească cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale începuseră odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai. Aceasta s-a născut la Atena ca principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei. Tot în 1921, moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.



 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.