O vilă la Anglet, în Ţara Bascilor, care îi aparţine lui Artur Oşeretni, soţul fostei soţii a lui Vladimir Putin, Liudmila, a fost confiscată de justiţia franceză la 6 decembrie 2023, dezvăluie revista Challenges, relatează Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vilă în stil art deco - denumită ”Reveria” - situată pe un teren de 5.000 de metri pătraţi a fost cumpărată de către Artur Oşeretni cu 5,4 milioane de euro în 2013, anul în care Ludmila a divorţat de Vladimir Putin.

Această proprietate, complet goală, a fost percheziţionată de către Divizia însărcinată cu Criminalitatea Organizată a Parchetului Parisului, în urma unei plângeri depuse de către Transparency International (TI) împotriva mai multor oligarhi ruţi apropiaţi Kremlinului.

Cu toate acestea, Artur Oşeretni nu se află între personalităţile vizate de către Franţa şi Uniunea Europeană (UE) în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei după invazia Ucrainei în februarie 2022.

El este vizat însă de sanţciuni impuse Rusiei de către Regatul Unit.

PROVENIENŢA FONDURILOR

Potrivit revistei Challenges, această confiscare se explică prin întrebări despre originea fondurilor folosite la cumpărarea proprietăţii în 2013.

Artur Oşeretni este nevoit să dovedească faptul că dispunea de venituri licite suficiente să-şi finanţeze achziţiile în Franţa.

Organized Crime and Corruption reportin Project (OCCRP) consideră că întreprinderile înfiinţate de către rus nu au prosperat suficient să-i asigure capitalul necesar cumpărării, în contextul în care Artur Oşeretni a cheltuit 3,5 milioane de euro cu lucrări de refacere a interiorului, acoperişului, grădinilor şi piscinei vilei.

Asociaţia de luptă împotriva corupţiei FBK înfiinţată de Aleksei Navalnîi, care a murit în februarie într-o închisoare în Arctica, a salutat pe X această informaţie.

Asociaţia a anchetat cu privire la cumpărarea acestei vile.

Un site rus de investigaţii scrie că soţul fostei soţii a lideruluid e la Kremlin a beneficiat de tranzacţi imobiliare avantajoase prinr-o întreprindere cipriotă cu legături cu puterea rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.