Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară, a declarat vineri premierul Viktor Orban la postul public de radio, relatează Reuters.
Ucraina a cerut celor 27 de state membre ale UE să includă în sancţiuni compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom, dar Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia, pe care intenţionează să o extindă împreună cu Rosatom, se opune acestei idei.
Premierul Viktor Orban a reiterat, într-un interviu, că va recurge la dreptul de veto pentru a bloca sancţiunile privind energia nucleară rusă.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie pus în aplicare", a declarat premierul ungar. "Acest lucru iese din discuţie", a punctat el.
Ungaria, membră a UE, a criticat în repetate rânduri sancţiunile Bruxelles-ului împotriva Rusiei, afirmând că acestea nu au reuşit să slăbească semnificativ Rusia, în timp ce riscă să distrugă economia europeană.
Centrala nucleară Paks din Ungaria are patru mici reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawaţi, care au început să funcţioneze între 1982 şi 1987. Centrala generează aproximativ jumătate din energia din Ungaria, iar centrala îşi procură combustibilul nuclear din Rusia.
În cadrul unui acord semnat în 2014 cu Rusia, Ungaria intenţionează să extindă centrala Paks cu două reactoare VVER de fabricaţie rusească cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.