Presa iraniană mai întâi şi apoi oficiali iranieni au confirmat, luni dimineaţă, decesul preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, şi al ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian, în urma prăbuşirii unui elicopter în provincia muntoasă a ţării Azerbaidjanul de Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Preşedintele Iranului a murit într-un accident de elicopter. Rusia regretă pierderea unui "prieten adevărat", Pakistanul declară o zi de doliu. Alte reacţii internaţionale
CITEȘTE ȘI Oficial israelian, despre prăbuşirea elicopterului în care a murit preşedintele Iranului: "Nu am fost noi"
Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

UPDATE - 

Ayatollahul Ali Khamenei a aprobat ca prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhbar să devină preşedinte interimar şi să se ocupe de organizarea de noi alegeri pentru preşedinte. De asemenea, au fost decretate cinci zile de doliu naţional.

CITEȘTE ȘI Liderul suprem al Iranului îl aprobă pe Mohammad Mokhber ca preşedinte interimar şi declară 5 zile de doliu naţional

Ali Bagheri Kani, fost ministru adjunct de externe, ar fi fost numit ministru de externe, în locul lui Hossein Amirabdollahian, potrivit presei iraniene citate de The Guardian. Bagheri Kani a fost anterior negociator-şef al Iranului în domeniul nuclear.

UPDATE -

Salvatorii de la Semiluna Roşie au recuperat corpurile victimelor accidentului de elicopter, inclusiv pe cel al preşedintelui Raissi. Potrivit presei locale, acestea vor fi trimise la Tabriz, capitala regiunii.

O primă fotografie cu epava elicopterului prezidenţial a fost difuzată de agenţiile de presă. Accidentul s-a produs pe un munte din regiunea Varzaghan, în nord-vestul Iranului, în condiţii meteo dificile care au încetinit foarte mult sosirea serviciilor de urgenţă.

Cel puţin 8 persoane la bord, potrivit presei iraniene

Potrivit agenţiei iraniene de ştiri Tasnim, cel puţin opt persoane au fost ucise. Pe lângă preşedintele Ebrahim Raissi, printre victime se numără ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati şi ayatollahul din Tabriz Mohammad Ali Al-e-Hashem. Numele celor doi piloţi şi al unui mecanic de la bord nu au fost dezvăluite

Bursa de Valori de la Teheran (TSE) a suspendat luni dimineaţă tranzacţiile, în urma informaţiilor privind moartea preşedintelui ţării, potrivit agenţiei ruse de presă TASS.

Reuniune de urgenţă a guvernului

După ce a avut o reuniune de urgenţă luni dimineaţă, cabinetul guvernului iranian a emis o declaraţie în care salută "martiriul" pasagerilor elicopterului. "Ayatollahul Ebrahim Raissi şi delegaţia care îl însoţea au căzut ca martiri", se arată în comunicat.

"Preşedintele poporului iranian, care nu a făcut altceva decât să servească marele popor iranian pe calea progresului ţării, şi-a ţinut promisiunea şi şi-a sacrificat viaţa pentru naţiune", a declarat Guvernul Republicii Islamice.

Guvernul dă asigurări că moartea preşedintelui Raissi nu va provoca "nici cea mai mică perturbare în administraţia" ţării. "Asigurăm naţiunea noastră loială, recunoscătoare şi iubită că drumul onoarei şi al serviciului va continua (...) cu ajutorul lui Dumnezeu Atotputernic şi în compania unui popor cinstit", conchide cabinetul, asigurând că "nu vor exista lacune în gestionarea ţării".

Articolul 131 din Constituţia iraniană prevede că "în cazul decesului, demiterii, demisiei, absenţei sau bolii preşedintelui Republicii (...) pentru mai mult de două luni, prim-vicepreşedintele Republicii, sub rezerva aprobării liderului suprem, îşi va asuma puterile şi responsabilităţile preşedintelui".

Din 2021, prim-vicepreşedintele Republicii Iran este Mohammad Mokhbér, fost director al unei bănci iraniene şi fost viceguvernator al provinciei Khuzestan din vestul ţării. El devine astfel preşedinte interimar pentru o perioadă maximă de cincizeci de zile.

UPDATE -

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un lider conservator, văzut ca potenţial succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a fost ucis într-un accident de elicopter în zona muntoasă din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul, au anunţat luni oficiali şi mass-media de stat, relatează Reuters.

CITEȘTE ȘI Cine a fost preşedintele iranian Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter? Considerat un stâlp al sistemului, era suspectat că a supervizat execuţia a sute de deţinuţi politic, cu şanse mari de a deveni următorul lider suprem al ţării
CITEȘTE ȘI Cine a fost preşedintele iranian Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter? Considerat un stâlp al sistemului, era suspectat că a supervizat execuţia a sute de deţinuţi politic, cu şanse mari de a deveni următorul lider suprem al ţării

Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbuşit duminică, în care se aflau Raisi şi ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, a fost găsită luni dimineaţa devreme, după o căutare peste noapte în condiţii de viscol.

"Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în accident", a declarat pentru Reuters un oficial iranian de rang înalt, care a cerut să nu fie numit din cauza caracterului sensibil al problemei.

Moartea lui Raisi a fost confirmată ulterior într-o declaraţie pe reţelele sociale şi la televiziunea de stat a vicepreşedintelui Mohsen Mansouri.

Televiziunea de stat a relatat că imaginile de la faţa locului arată că aeronava s-a izbit de un vârf de munte, deşi nu a existat niciun detaliu oficial cu privire la cauza prăbuşirii.

Agenţia de ştiri a statului iranian, IRNA, a declarat că Raisi zbura cu un elicopter Bell 212 fabricat în SUA.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost ales preşedinte în 2021 şi, de la preluarea mandatului, a ordonat o înăsprire a legilor privind moralitatea, a supervizat o represiune sângeroasă a protestelor antiguvernamentale şi a făcut presiuni puternice în discuţiile nucleare cu puterile mondiale.

Ce s-a întâmplat în orele de dinaintea anunţului oficial al morţii preşedintelui

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care deţine puterea supremă şi are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte politica externă şi programul nuclear iranian, a încercat duminică, în condiţiile în care plana incertitudinea cu privire la soarta lui Raisi, să îi liniştească pe iranieni, spunând că nu va exista nicio perturbare în afacerile de stat.

Echipele de salvare au luptat toată noaptea cu viscolul şi a terenul dificil pentru a ajunge la epavă, în primele ore ale zilei de luni. "Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, niciun semn de viaţă nu a fost detectat printre pasagerii elicopterului", a declarat şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat. Anterior, radiodifuzorul naţional a întrerupt toate programele obişnuite pentru a arăta rugăciunile care se ţin pentru Raisi în întreaga ţară. Imaginile au mai arătat o echipă de salvare, purtând jachete luminoase şi lanterne frontale, înghesuită în jurul unui dispozitiv GPS, în timp ce căutau pe jos, pe un versant de munte întunecat, pe timp de viscol.

Mai multe ţări şi-au exprimat îngrijorarea şi au oferit asistenţă.

Casa Albă a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la rapoartele despre accident. China a declarat că este profund îngrijorată. Uniunea Europeană a oferit de urgenţă tehnologie de cartografiere prin satelit.

Contextul în care intervine moartea lui Ebrahim Raisi

Prăbuşirea vine într-un moment de disensiuni tot mai mari în Iran din cauza unei serii de crize politice, sociale şi economice. Conducătorii clericali ai Iranului se confruntă cu presiuni internaţionale în legătură cu programul nuclear contestat al Teheranului şi cu aprofundarea legăturilor sale militare cu Rusia în timpul războiului din Ucraina.

De când Hamas, aliatul Iranului, a atacat Israelul, la 7 octombrie 2023, provocând asaltul Israelului asupra Fâşiei Gaza, conflicte sângeroase care implică grupuri aliate cu Iranul au izbucnit în tot Orientul Mijlociu.

În sistemul politic dualist al Iranului, împărţit între establishmentul clerical şi guvern, mentorul lui Raisi, Khamenei, în vârstă de 85 de ani, lider suprem din 1989, este cel care deţine puterea de decizie în ceea ce priveşte toate politicile majore.

De ani de zile, mulţi îl vedeau pe Raisi ca pe un candidat puternic la succesiunea lui Khamenei, care a aprobat principalele politici ale lui Raisi.

Victoria lui Raisi în alegerile din 2021 a adus toate ramurile puterii sub controlul liniei dure, după opt ani în care preşedinţia a fost deţinută de mai pragmaticul Hassan Rouhani şi un acord nuclear negociat cu marile puteri, inclusiv cu Washingtonul.

Cu toate acestea, reputaţia lui Raisi a fost afectată de protestele pe scară largă împotriva regimului clerical şi de eşecul de a redresa economia iraniană, împotmolită de sancţiunile occidentale.

Raisi fusese duminică la graniţa cu Azerbaidjanul pentru a inaugura barajul Qiz-Qalasi, un proiect comun. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care a declarat că şi-a luat un "rămas bun prietenesc" de la Raisi a oferit asistenţă pentru operaţiunile desalvare.
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un ultraconservator aflat la putere din 2021 şi inamic declarat al Israelului
CITEȘTE ȘI Ce se întâmplă în Iran când un preşedinte moare în timpul mandatului?
CITEȘTE ȘI Cine este Mohammad Mokhber, cel care va deveni preşedintele interimar al Iranului?

UPDATE - 

Televiziunea de stat iraniană anunţă că preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi alte câteva persoane au murit în accidentul de elicopter produs duminică în nord-vestul Iranului, informează BBC.

UPDATE - 

Agenţia Mehr a anunţat, luni dimineaţă, că preşedintele iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbuşirii elicopterului în care se afla.

Agenţia semioficială a precizat că Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian şi alţi ocupanţi ai elicopterului prăbuşit, inclusiv guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati, au fost "martirizaţi".

Nu există încă o confirmare oficială a morţii lui Raisi, dar medicii au declarat că nu au găsit "niciun semn" de viaţă la locul prăbuşirii.

UPDATE - 

Speranţele că preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe au supravieţuit prăbuşirii elicopterului pe munte şi pe o vreme geroasă se risipesc, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipele de căutare au localizat epava, notează Reuters.

"Elicopterul preşedintelui Raisi a fost complet ars în urma prăbuşirii... din păcate, ne temem că toţi pasagerii sunt morţi", a declarat oficialul pentru Reuters.

Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului şi a terenului dificil pentru a ajunge la epavă, la primele ore ale zilei de luni.

"Putem vedea epava şi situaţia nu arată bine", a declarat şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.

"Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, nu au fost detectate semne de viaţă printre pasagerii elicopterului."

Raisi, 63 de ani, a fost ales preşedinte în 2021 şi, de la preluarea mandatului, a ordonat înăsprirea legilor privind moralitatea, a supervizat o reprimare sângeroasă a protestelor antiguvernamentale şi a exercitat presiuni puternice în negocierile nucleare cu puterile mondiale.

UPDATE - 

Nu există "niciun semn" de viaţă provenind din elicopterul preşedintelui Ebrahim Raisi, afirmă televiziunea de stat iraniană, potrivit BBC.

De asemenea, Reuters a relatat că elicopterul a fost "ars complet" în urma prăbuşirii, citând un oficial iranian.

Cel puţin 73 de echipe de salvare se află în zona în care s-a prăbuşit elicopterul, în apropiere de satul Tavil, în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, potrivit lui Pir-Hossein Kolivand, şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit Tasnim. Kolivand a declarat că "situaţia nu este bună", potrivit agenţiei iraniene de ştiri de stat IRNA.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Anunţul a fost făcut iniţial de mai multe surse media iraniene care citau Semiluna Roşie, după care a fost confirmat de Semiluna Roşie.

"Echipele de căutare şi salvare ale Semilunii Roşii au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedinte", afirmă Semiluna Roşie iraniană într-un comunicat.

Semiluna Roşie nu a oferit informaţii cu privire la faptul dacă preşedintele şi însoţitorii săi au supravieţuit sau nu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.