Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulţi bani Ucrainei şi nu este dispusă să contribuie cu bani suplimentari pentru a finanţa costurile crescute ale UE legate de datorie, a declarat vineri premierul Viktor Orban, la radioul de stat, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Orban, vorbind în marja summitului UE de la Bruxelles, a declarat că este o solicitare "ridicolă" din partea Comisiei ca Ungaria să contribuie cu mai mulţi bani, în condiţiile în care Budapesta - alături de Polonia - nu a primit bani de la Fondul de redresare al UE pe fondul unei dispute privind statul de drept.

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-27, a declarat preşedintele blocului la 20 iunie. Această decizie vine după o revizuire a bugetului comun al UE pentru 2021-27, care a fost epuizat de pandemia COVID-19, de războiul din Ucraina şi de o criză energetică. Inflaţia şi ratele ridicate ale dobânzilor au dublat, de asemenea, costurile serviciului datoriei.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Un lucru este clar, noi, ungurii... nu vom da mai mulţi bani Ucrainei până când nu vor spune unde s-au dus fondurile anterioare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro", a declarat Orban.

"Şi ni se pare absolut ridicol şi absurd că ar trebui să contribuim cu mai mulţi bani pentru a finanţa costurile serviciului datoriei unui împrumut din care încă nu am primit fondurile pe care suntem îndreptăţiţi să le primim."

Ungaria şi Polonia sunt singurii membri ai UE care au rămas în urmă în privinţa obţinerii fondurilor de redresare, pe care Comisia le-a blocat din cauza acuzaţiilor potrivit cărora guvernele naţionaliste ale celor două ţări dăunează democraţiei şi statului de drept.

Orban a declarat că nu există aproape nicio şansă ca statele membre ale Uniunii Europene să aprobe aceste planuri financiare şi că va începe o "luptă lungă".

Joi, liderii UE au declarat că îşi vor asuma angajamente pe termen lung pentru a consolida securitatea Ucrainei, în timp ce preşedintele ucrainean Volodiimir Zelenski i-a îndemnat să înceapă să lucreze la o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.