Ungaria s-a declarat pregătită să plătească gazele naturale ruseşti în ruble, dacă este nevoie, o poziţie contrară Uniunii Europene (UE), care a refuzataceastă cerere a Moscovei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vedem nicio problemă în plata în ruble. Dacă asta vor ruşii, vom plăti în ruble”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban.

Moscova a ameninţat să oprească aprovizionarea cu gaze naturale a ţărilor ”neprietene” care refuză să plătească în ruble, o măsură care ar afecta în principal Uniunea Europeană (UE), foarte dependentă de gaze naturale ruseşti.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Ungaria este prima ţară care rupe unitatea UE în acest subiect.

Celelalte state membre UE au refuzat orice plată în ruble către Moscova, care caută, în acest fel să-şi susţină moneda.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a estimat că UE nu are niciun rol de jucat în aprovizionarea cu gaze naturale, ”reglementată de un ontract bilateral”.

”Voinţa Comisiei Europene (CE) de a avea un răspuns comun al ţărilor importatoare nu ne pare necesară”, a apreciat el.

”O soluţie tehnică” în vederea uneiimplementări a schimbului valutar urmează să fie găsită până la efectiarea viitoarei plăţi către gigantul rus Gazprom - la sfârşitul lui mai -, a precizat el, în contextul în care Ungaria este foarte dependentă de livrări energetice ruseşti.

CE a propus marţi Celor 27 să-şi înăsprească sancţiunile impuse Moscovei printr-o oprire a achiziţiilor de cărbune rusesc - care reprezintă 45% din importurile UE - şi printr-o închdere a porturilor europene navelor ruseşti.

Însă impunerea unei eventual embargo petrolului rus - care reprezintă 25% din achiziţiile UE - şi gazelor naturale ruseşti - care reprezintă 45% din importurile UE - este negociată dur între stetele membre UE.

În afară de Ungaria, Germania şi Austria şi-au exprimatîn mod public reticenţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.