Ungaria a aprobat marţi, în procedură de urgenţă, o lege care ar putea oblige o universitate finanţată de George Soros să îşi încheie activitatea în ţară, în pofida protestelor faţă de plan şi a condamnării internaţionale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea care, potrivit Guvernului, este menită să rezolve problemele privind universităţile străine marchează un nou capitol în restricţionarea instituţiilor independente – demers prin care aliaţii lui Orban şi-au consolidar infleunşa asupra sistemului judiciar, presei şi băncii central.

Parlamentarii au adoptat legea cu 123 de voturi pentru şi 38 împotrivă, în timp ce alţi 38 de aleşi s-au abţinut.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Votul a fost întrerupt pentru scurt timp de o sirenă a unui parlamentar independent care a protestat.

Adresându-se Parlamentului înainte de vot, ministrul pentru resurse umane al lui Orban a declarat că instituţiile finanţate de Soros încearcă să submineze Guvernul ungar prin „ocolirea normelor democratice”.

„Organizaţiile lui George Soros care operează în Ungaria şi în restul lumii sunt numai nişte agenţi pseudo-civili şi suntem decişi să înăbuşim o astfel de activitatea cu toate mijloacele legale disponibile”, a subliniat Zoltan Balog.

Guvernul ungar a propus săptămâna trecută un proiect de lege care să reglementeze universităţile străine din ţară. Liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special şi au avertizat că este posibil să fie nevoiţi să o închidă.

Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.

Ministerul Educaţiei a spus pentru MTI că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie.

Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.

Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

Mii de oameni, unguri şi străini, au protestat la Budapesta faţă de proiect.

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Universitatea Central-Europeană din Budapesta, finanţată de George Soros, că a “trişat” în procesul de acordare a diplomelor şi că încalcă reglementările ungare.

Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul “Societate Deschisă”, care contravine “democraţiei iliberale” pe care o preferă el. Una dintre principalele surse de tensiuni a fost migraţie.

Premierul de dreapta, care la rândul său a beneficiat de pe urma unei burse finanţate de Soros, la un moment dat, afirmă că ONG-urile care primesc fonduri din străinătate se amestecă în afacerile ungare şi intenţionează să înăsprească normele ce le guvernează.

Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.