Un raport administrativ foarte aşteptat privind scandalul petrecerilor de la Guvernul britanic în timpul carantinei anticovid (”partygate”) i-a fost remis premierului britanic Boris Johnson, scrie luni presa britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O publicare a acestui raport - întocmit de către o funcţionară de rang înalt, Sue Gray - cu privire la petreceri de despărţire de foşt colegi, petreceri în grădină (”garden party”), de Crăciun sau de aniversări, organizate în 2020 şi 2021 la reşednţa premierului britanic ţine cu sufletul la gură, de mai multe săptămâni, atât presa, cât şi clasa politică britanică.

Însă acest document întârzie să fie publicat, potrivit presei, din cauza unor întrebări despre ceea ce mai poate conţine raportul, după ce poliţia anchetează, la rândul său cu privire la ”partygate”.

”Putem confirma că Sue Gray i-a prezent un rezumat al anchetei sale premierului” Boris Johnson, anunţă într-un comunicat laconic un purtător de cuvânt al Cabinet Office, o agenţie interministerială în subocrinea căreia a anchetat funcţionara de rang înalt.

Potrivit agenţiei britanice de presă PA, ”o versiune” a anchetei a fost predată premierului Boris Johnson.

Potrivit Sky News, documentul remis luni nu este ”raportul complet şi fnal”, iar liderul conservator urmează să facă luni seara o declaraţie în Camera Comunelor.

Poliţia din Londra, care a deschis o anchetă cu privire la mai multe dintre aceste petreceri - cele care-i pot dăuna cel mai mult lui Boris Johnson - a provocat un val de indignare după ce a cerut ca din acest raport intern să se scoată elemente-cheie, pentru a nu dăuna propriei anchete.

Acest lucru alimentează temeri cu privire la publicarea unei versiuni ”îndulcite” a raportului.

Aceste petreceri l-au aruncat pe Boris Johnson într-o gravă criză, care-i ameninţă postul.

Îndemnuri la demisia lui Boris Johnson s-au multiplicat, inclusiv în tabăra conservatoare a acestuia.

Mulţi deputaţi din tabăra conservatoare aşteaptă publicarea acestui raport intern pentru a decide să-l debarce sau nu, printr-o moţiune de cenzură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.