Un bărbat înarmat care încerca să incendieze o sinagogă la Rouen a fost ucis de poliţie, anunţă vineri ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La Rouen, poliţiştii naţionali au neutralizat în această (vineri) dimineaţa devreme un individ care voia în mod evident să dea foc sinagogii din oraş. Îi felicit pentru reacţia şi curajul lor”, scrie pe X ministrul.

”Bărbatul era înarmat cu un cuţit şi o bară de fier. El s-a apropiat de poliţişti, care au tras în el. Individul a murit”, declară AFP o sursă din domeniul securităţii.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Contactat de Le Monde, Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) a anunţat că o ”evaluare” era în curs.

Primarul din Rouen Nicolas Mayer-Rossignol a anunţat că nu există ”alte victime în afara individului înarmat”.

”Prin această agresiune şi prin această tentativă de incendiere a sinagogii din Rouen este atinsă nu doar comunitatea evreiască, ci întreg oraşul Rouen, rănit şi în şoc”,a adăugat el.

Preşedintele Consistoriului Central din Franţa, Elie Korchia, a adus un omagiu forţelor de ordine.

”În acest ajun de sabat, un individ armat care voia să dea foc sinagogii consistoriale din Rouen a fost neutralizat de către poliţişti care se aflau în apropiere. Mulţumim forţelor noastre de ordine care au evitat o nouă dramă antisemită în ţara noastră”, a scris el pe X.

Le Figaro scrie, citând ”informaţiile sale”, că poliţişti au intervenit către ora locală 6.45 (7.45, ora României), din cauză că din lăcaşul de cult ieşea fum.

Poliţiştii au constatat, la sosire, prezenţa unui bărbat pe acoperişul sinagogii.

Bărbatul a sărit de pe clădire şi s-a năpustit asupra lor, înarmat cu o bară de fier şi un cuţit.

El a încercat să înjunghie un poliţist auxiliar care, după ce s-a ferit, a tras cu arma din dotare, potrivit unei surse citate de Le Figaro.

Niciun document de identitate nu a fost găsit asupra bărbatului înarmat, care nu a fost identificat în această etapă.

Verificări erau în curs, cu ajutorul amprentelor.

Parchetul din Rouen a deschis două anchete.

O anchetă priveşte incendiul provocat la lăcaşul de cult şi violenţe vizând persoane depozitare ale autorităţii publice, încredinţată Direcţiei Generale a Poliţiei Naţionale franceze (DGPN).

Cealaltă anchetă, a Inspecţiei Generală a Poliţiei Naţionale (IGPN), vizează circumstanţele morţii bărbatului.

Potrivit postului France 3, citat de Reuters, pompieri au intervenit la incendiu.

Indendiul a fost controlat, a anunţat un reprezentant al Primăriei Rouen.

Rouenul a fost îndoliat în 2016 de un atac cu cuţitul revendicat de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în care un preot a fost ucis la Saint-Étienne-du-Rouvray, în sudul localităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.