Furia creşte în India, care se află într-o perioadă electorală, după ce un adolescent care a ucis doi oameni în timp ce conducea beat a fost obligat să scrie un eseu, mulţi cerând o pedeapsă mai aspră şi acuzând justiţia de clemenţă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică, băiatul în vârstă de 17 ani a circulat cu viteză într-un Porsche în oraşul Pune şi a lovit o motocicletă, omorând două persoane tinere.

Minorul a fost luat în custodie şi prezentat ulterior Consiliului de Justiţie pentru Minori, unde a fost eliberat pe cauţiune şi a primit 15 zile de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, i s-a cerut să scrie un eseu despre siguranţa rutieră.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

"Indignarea a crescut după această decizie. Potrivit poliţiei, băiatul are 17 ani şi 8 luni. Aceasta este o crimă odioasă", a declarat marţi ministrului şef-adjunct al statului Maharashtra, Devendra Fadnavis. El a amintit de modificările aduse în 2015 legislaţiei indiene referitoare la minori, care permit ca adolescenţii de peste 16 ani să fie judecaţi ca adulţi, dacă se presupune că au comis o crimă "odioasă".

"A fost un ordin surprinzător adoptat (de către Consiliul de Justiţie pentru Minori)", a recunoscut Fadnavis. El a adăugat că poliţia din Pune investighează minorul pentru presupusă omucidere din culpă, ceea ce nu echivalează cu o crimă.

O înregistrare video de pe camere de supraveghere, filmată cu câteva momente înainte de accident, arată un Porsche alb care se deplasează cu viteză pe un drum principal aglomerat. Momentul propriu-zis al accidentului nu este ilustrat de videoclipul care s-a viralizat pe reţelele sociale, dar pot fi văzuţi cum oamenii aleargă spre locul accidentului.

Tatăl adolescentului a fost arestat pentru că i-ar fi permis fiului să conducă în ciuda faptului că era minor, potrivit comisarului de poliţie din Pune, Amitesh Kumar. Vârsta legală de conducere în India este de 18 ani.

De asemenea, trei persoane care i-au servit minorului băuturi alcoolice au fost arestate, a adăugat Kumar. "Am adoptat cea mai strictă abordare posibilă şi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că cele două vieţi tinere care s-au pierdut primesc dreptate, iar acuzatul este pedepsit corespunzător", a declarat el.

Incidentul a dominat titlurile de pe prima pagină ale ziarelor din India şi a stârnit o furie generalizată, mulţi dintre oameni luând cuvântul pe reţelele sociale pentru a condamna condiţiile de eliberare pe cauţiune a băiatului.

Rahul Gandhi, liderul principalului partid de opoziţie din India, Congresul Naţional Indian, s-a întrebat dacă un şofer de autobuz sau de taxi ar fi primit aceeaşi pedeapsă. "Un fiu de 16-17 ani dintr-o casă bogată, care conduce un Porsche sub influenţa băuturilor alcoolice, este prins şi i se cere să scrie un eseu", a declarat Gandhi într-o înregistrare video postată pe X. "De ce nu se dau eseuri şi şoferilor de camion sau de autobuz?", a adăugat el ironic.

Nu este prima dată când verdictul unei instanţe este analizat în acest mod. În 2015, superstarul de la Bollywood Salman Khan, care risca o pedeapsă lungă cu închisoarea pentru că a provocat un accident mortal şi a fugit de la locul faptei, a obţinut o amnistie atunci când Înalta Curte din Bombay a respins condamnarea sa din lipsă de probe, provocând o indignare generalizată. Incidentul a avut loc în faţa unei brutării din Mumbai, în septembrie 2002, procurorii afirmând că Salman Khan a călcat cinci oameni care dormeau după ce a pierdut controlul asupra vehiculului său. Acesta se întorcea de la un bar după o noapte în care consumase alcool, au spus procurorii. Actorul a susţinut însă că nu el era şoferul. Una dintre victime a fost ucisă; celelalte au fost rănite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.