Uniunea Europeană (UE) a avertizat luni Regatul Unit împotriva oricărei tentaţii a unei concurenţe neloiale, dar s-a declarat pregătită să negocieze cu Londra ”un acord comercial foarte ambiţios” după Brexit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem pregătiţi să propunem un acord comercial foarte ambiţios ca pilon central al parteneriatului”, a anunţat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, care a prezentat la Bruxelles poziţia UE cu privire la relaţia viitoare.

Acest acord va viza o eliminare a tuturor taxelor vamale şi a tuturor cotelor impuse bunurilor schimbate cu continentul - o propunere cum UE nu a mai făcut partanerilor săi, a precizat el.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însă francezul a avertizat totodată că UE nu va accepta să apară o economia dereglementată la uşa sa, care să profite ”de avantaje concurenţiale neloiale”.

Ca răspuns, premierul britanic Boris Johsnon s-a grăbit să sublinieze că Regatul Unit se angajează să nu facă o ”concurenţă neloială” UE.

Un acord urmează, astfel, să fie încheiat cu privire la ”un mecanism care să permită o menţinere a nivelului ridicat al normelor pe care îl avem în domeniile social, de mediu, climatic, fiscal şi ajutorul de stat”, a insistat Michel Barnier.

”Cu cât Regatul Unit vrea să fie mai aproape (de reguli), cu atât accesul pe piaţa unică va fi mai uşor, însă nimic nu este gratuit (...). Eu cred că este o problemă de echitate ca regulile să fie respectate”, a subliniat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Ea a amintit că ”Declaraţia politică” din anexa tratatul retragerii regatului din Uniune, a fost semnată de către Boris Johnson.

”Suntem siguri că el o va respecta”, a lansat ea, referindu-se la acest document care impune principiul unei concurenţe loiale după divorţ.

Regatul Unit şi UE urmează să se pună de acord asupra noii arhitecturi a relaţiei lor, mai ales comerciale, nucleul dur al discuţiilor.

Însă atmosfera este deja tensionată.

Premierul Boris Johnson urmează să afirme luni dreptul Marii Britanii de a renunţa la regulile UE, potrivit unor fragmente din discursul în care îşi prezintă viziunea Regatului Unit după divorţ.

Sporind dificultatea acestei înfruntări, aceste negocieri urmează să aibă loc într-un ritm susţinut, având în vedere că Boris Johnson refuză să prelungească perioada de tranziţie, în care britanicii vor continua să aplice reglementările europene.

Or în această perioadă - care se încheie la 31 decembrie - urmează să aibă loc negocierile.

PRIORITĂŢI

Michel Barnier cunoaşte deja obstacolele dosarului, întrucât el a negociat - timp de peste doi ani - tratatul Brexitului care prevede modalităţile divorţului.

Mandatul său de negociator ar urma să fie aprobat abia la sfârşitul lui februarie de către statele memebre UE, iar negocierile să se deschidă oficial abia la începutul lui martie.

În acest termen foarte scurt, nu urmează să fie tratate toate subiectele dintre UE şi Regatul Unit - devenit ţară terţă -, iar Bruxellesul a stabilit priorităţi.

Negocierile vor viza în principal parteneriatul economic, mai ales acordul de liber-schimb, problemele de securitate şi dispozitivul juridic prevăzut în vederea soluţionării litigiilor.

Pentru europeni, accesul pe piaţa unică a continentului - cu 440 de milioane de consumatori - va fi condiţionat de respectarea normelor sanitare, de mediu, sociale şi fiscale, fără a le uita pe cele cu privire la ajutoarele de stat acordate întreprinderilor.

Această piaţă este crucială pentru Londra, pentru că UE rămâne primul său partener comercial.

Europenii vor să poarte negocieri în paralel asupra tuturor subiectelor, pentru a limita riscul unor disensiuni de pe urma cărora britanicii ar putea trage profit.

PESCUITUL, VITAL PENTRU MAI MULTE ŢĂRI EUROPENE

Pescuitul, asupra căruia cele două părţi au promis să se înţeleagă până la 1 iulie, va fi unul dintre subiectele cu privire la care ”există riscul rupturii celei mai grave”, a subliniat luni Barnier, în opinia căruia viitorul acord este necesar să garanteze ”un acces reciproc continuu la pieţe şi la ape prin cote stabile”.

O soluţionare a dosarului pescuitului va fi ”indisociabilă” de încheierea unui acord comercial, a repetat francezul.

Pescarii din mai multe state membre, precum Franţa şi Danemarca, sunt dependenţi de apele britanice. Acestea reprezintă 30% din cifra de afaceri a pescarilor francezi.

La rândul său, Boris Johnson a subliniat că ”reluarea controlului” acestor ape cu peşte este de primă importanţă şi a promis ”o nouă politică de pescuit naţional fantastică”.

Pescuitul ar putea constitui o monedă de schimb în aceste negocieri, de exemplu în privinţa accesului pe continent al serviciilor financiare britanice, cruciale pentru cartierul financiar City din Londra.

Franţa va fi ”extrem de vigilentă” cu privire la această problemă, a avertizat Parisul.

Un prim bilanţ urmează să fie întocmit la sfârşitul lui iunie, ceea ce ar permite o evaluare a riscului unui ”no deal” - un spectru care va continua să planeze, prin consecinţele sale dezastruoase - asupra discuţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.