Uniunea Europeană (UE) cere miercuri o anchetă ”independentă” după descoperirea unor gropi comune în principalele spitale din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este un lucru care ne obligă să cerem o anchetă independentă cu privire la toate suspiciunile şi circumstanţele” acestei descoperiri, ”pentru că acest lucru creează impresia că ar exista încălcări ale drepturilor omului”, a anunţat un purtător de cuvânt al serviciul diplomatic al UE, Peter Stano.

ONU a cerut marţi o anchetă internţaională cu privire la gropile comune descoperite la principalele două spitale din Fâşia Gaza.

Înaştul Comisar ONU al Drepturilor Omului Volker Türk s-a declarat ”îngrozit” de distrugerea celui mai mare spital din Gaza, Al Shifa, şi de a doua cea mai mare instituţie spitalicească din enclavă, Complexul Medical Nasser de la Khan Yunis.

Volker Türk s-a declarat îngrozit, de asemenea, de ”descoperirea de gropi comune în apropierea acestor locuri”.

Armata israeliană a dezminţăit orice responsabilitate.

Acuzaţii potrivit cărorav ea ”ar fi îngropat corpuri palestiniene este fără fundament”, a respins ea.

Un reprezentant al Apărării Civile din Fâşia Gaza a declarat AFP că echipele acesteia au descoperit începând de sâmbătă 340 de cadavre în gropi comune în incinta Spitalului Nasser.

În ceea ce priveşte Al Shifa, Organizaţia Mondială a Sănătătţii (OMS) anunţa la începutul lui aprilie că spitalul a fost fost transformat într-o ”cochilie goală” înţesată de rămăşiţe umane de către ultima operaţiune israeliană împotriva acestuia.

Spitalele din Fâşia Gaza au fost ţintite în operaţiunea militară a armatei israeliene în enclavă după atacul de la 7 octombrie al Hamas.

Israelul acuză mişcarea islamistă de folosirea spitalelor în comiterea unor atacuri, ascunderea unor tuneluri şi ascunderea de armament.

Hamasul dezminte aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.