Ucraina a primit prima tranşă de 2,7 miliarde de dolari dintr-un nou program al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a anunţat luni ministrul ucrainean de Finanţe, Sergii Marchenko, într-un mesaj postat pe Twitter, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FMI, care acordă în mod regulat împrumuturi de urgenţă ţărilor aflate în criză, a aprobat vineri un nou acord extins pe patru ani în cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF), în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet de sprijin total de 115 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Programul vizează "ancorarea unor politici care să susţină stabilitatea fiscală, externă, a preţurilor şi financiară şi să sprijine redresarea economică, îmbunătăţind în acelaşi timp guvernanţa şi consolidând instituţiile pentru a promova creşterea pe termen lung în contextul reconstrucţiei postbelice şi al parcursului Ucrainei către aderarea la UE", a precizat FMI într-un comunicat.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Programul ajută, de asemenea, Ucraina să realizeze "reforme structurale mai ambiţioase", a precizat FMI.

Împrumutul din cadrul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) este primul program major de finanţare convenţională aprobat de FMI pentru o ţară implicată într-un război de amploare, potrivit Reuters. Riscurile acordului sunt "excepţional de ridicate", a declarat Gita Gopinath, prim director general adjunct al creditorului mondial.

"Succesul programului depinde de mărimea, compoziţia şi calendarul finanţării externe în condiţii concesionale pentru a contribui la eliminarea deficitelor de finanţare fiscală şi externă şi la restabilirea sustenabilităţii datoriei în perspectivă, în scenariul de bază şi în cel negativ", a adăugat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.