Dreptul la avort a fost înscris în mod oficial în Constituţia franceză vineri - un eveniment istoric -, în faţa multor reprezentante ale feminismului, înaintea unor manifestaţii tradiţionale în favoarea egalităţii între femei şi bărbaţi, prevăzute în întreaga Franţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sigiliul Republicii pecetluieşte în această zi o lungă luptă pentru libertate”, a declarat Emmanuel Macron la această ceremonie, care s-a desfăşurat într-o atmosferă solemnă, la Place Vendôme, în faţa unuipublic alcătuit din activiste feministe, personalităţi, aleşi din toate partidele şi spectatori anonimi.

Preşedintele francez şi-a anunţat, cu ocazia acestei Zile Internţaionale a Drepturilor Femeilor, intenţia de a înscrie avortul în Charta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (UE).

Între cei câteva sute de spectatori prezenţi, Côme Laurizon şi Eva Juif, studenţi la drept, au chiulit de la cursuri pentru a fi prezenţi la acest moment unic.

”Este foarte interesant pentru noi să trăim acest moment în direct. Este istoric”, declară AFP tânăra în vârstă de 19 ani.

Mulţi curioşi şi turişti străini făceau fotografii.

Personalităţi, ca actriţa Catherine Deneuve şi cea mai tânără semnatară a ”Manifestului celor 343”, Claudine Monteil, au fost invitate pe estradă alături de preşedinte.

După ce greaua presă metalică, veche de peste 200 de ani, a fost închisă pentru a pune sigiliul Republicii pe text, Catherine Ringer a încheiat ceremonia prin intonarea unei Marseilleze modificate.

Preşedintele francez a vrut ”o ceremonie populară”, pentru a marca ”împlnirea acestei lupte colective”, la câteva zile după aorobarea revizuirii Constitiuţiei în Congresul de la Versailles.

El a cerut să se depună flori la mormintele ”marilor figuri” ale feminismului care au contribuit la revizuirea Constituţiei, ca  Gisèle Halimi şi Simone Veil.

”IEŞIRE ÎN STRADĂ”

Pentru asociaţiile feministe, 8 martie rămâne mai întâi ”ocazia ieşirii în stradă”, vizibilităţii şi apărării drepturilor ”salariatelor esenţiale prost plătite” şi a ”femilor victime ale violenţelor”, potrimit lui Anne Leclerc, o membră a colectivului.

Aproximativ 50 de organizaţii, inclusiv asociaţii şi sindicate, au îndemnat femeile să facă grevă la muncă şi în sarcinile domestice, ca în Spania sau Islanda.

”Împărţirea muncii domestice rămâne puternic inegală”, îşi exprimă regretul Soad Baba Aïssa de la Asociaţia Femmes Solidaires.

Manifestaţii au fost anunţate în 200 de locuri în întreaga Franţă.

La Paris, o coloană a plecat la ora locală 14.00 (15.00 ora României) de la Place Gambetta către Bastilia.

Manifestanţi şi manifestante denunţă inegalităţi salariale care există ”în toate întreprinderile şi în toate administraţiile”, subliniază Myriam Lebkiri de la CGT.

SALARIUL MEDIU AL FEMILOR RĂMÂNE MAI MIC CU 14.9%

Salariatele câştigau în medie cu 23,5% mai puţiun decât bărbaţii, în sectorul privat, în 2022, anunţa marţi INSEE, o diferenţă care se explică doar în parte printr-un ”volum mai mic de muncă anual al femeilor”, adesea mai mult aflate în şomaj şi adesea angajate mai mult cu normă parţială.

La un timp de muncă identic, salariul mediu al femeilor rămîne mai mic cu 14,9%, deoarece ele muncesc în sectoatre şi în posturi ”mai slab remunerate”.

În vederea unei reduceri a acestor diferenţe, organizaţii feministe şi sindicale cer o recalculare a venitului minim, o creştere a meseriilor feminizate, ca cele din educaţie, îngrijiri sau curăţenie, şi interzicerea impunerii unor fracţiuni de mormă

În sfera privată, femeile sunt ”în prima linie” în educarea copiilor şi îngrijirea rudelor, relevă Julie Ferrua, de la Solidaires.

Ele sunt penalizate, astfel, din cauza lipsei creşelor sau azilelor de bătrâni publice, denunţă asociaţiile şi sindicatele, care cer ”să se înfiinţeze servicii publice pentru copii mici şi pierderea autinomiei”.

Guvernul francez a promis să înfiinţeze 200.000 de locuri pentru copii mici, până în 2030.

”Atunci când părinţii nu găsesc o soluţie la îngrijirea copiilor, mai ales femeile sunt cele care se ocupă de îngrijire parentală nealeasă”, confirmă un studiu recent al Direcţiei Studiilor şi Statisticilor Ministerelor Sociale.

În vederea tinderii către un echilibru mai bun în cuplu la venirea unui copil pe lume, Guvernul vrea să reformeze concendiul parental, mai scurt şi mai bine indemnizat, la nivelul a 50% din salariu, şi să impună reguli de repartizare între cei doi părinţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.