Premierul suedez Ulf Kristersson se află într-o vizită la Washington, unde şeful diplomaţiei americane Antony Blinken urmează să primească oficial documentele ratificării aderării la NATO a Suediei, care devine oficial al 32-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, după 200 de ani de neutralitate şi apoi nealiniere militară şi doi ani de negocieri, o etapă majoră pentru această ţară, care se ferea să înfurie Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aderarea Suediei la NATO are loc după o luptă aspră şi negocieri îndelungate cu unii memnri ai Alianţei.

Steagul albastru-galben suedez urmează să fie ridicat în faţa sediului NATO la Bruxelles.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Rusia a ameninţat săptămâna trecută să ia ”contramăsuri” împotriva aderării Suediei la NATO, care vor depinde de ”condiţiile şi amploarea integrării Suediei în NATO”.

Aderarea Suediei, după cea a Finalandei, anul trecut, înseamnă că toate ţările de pe malul Mării Baltice - cu excepţia Rusiei - sunt de-acum membre ale Alianţei Nrd-Atlantice.

Suedia şi Finlanda, în pofoda faptului că erau apropiate militar de Statele Unite prin faptul că fac parte din Uniunea Europeană (UE), au preferat, istoric, să stea departe de Alianţă, formată în timpul Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice (URSS).

Suedia contribuie la forţe internţaionale de menţinerea păcii, însă nu a mai fost implicată în vreun război de la un conflict cu Norvegia în 1814.

”PREA MULTE SACRIFICII”

Helsinki şi Stockholmul şi-au anunţat în acelaţi timp candidatura la adearea la NATO, în 2022, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Finlanda a obţinut aderarea la Alianţă în aprilie, însă procesul de aderarea a Suediei a fost blocat de negocieri cu Turcia, care acuza această ţară nordică de îngăduinţă faţă de activişti kurzi refugiaţi pe teritoriul său, consideraţi terorişti de către Ankara.

Suedia a avut de furcă şi cu reticenţe ale premierului ungar Viktor Orban, care şi-a dat de mult acordul de principiu faţă de aderare dar care, înainte de ratificare, cerea ”respectul” Stockholmului, după ani de ”denigrare” a politicii sale.

La sfârşitul lui februarie, Parlamentul ungar a ratificat într-un final aderarea Suediei la NATO.

Potrivit unui sondaj realizat de postul de radio SR, difuzat vineri, o majoritate a suedezilor consideră că ţara lor face ”prea multe sacrificii” pentru a deveni membră NATO, recunoscând totodată că Suedia s-a întărit prin această aderare.

Aderarea Suediei la NATO a fost dublată de o înăsprire a discursului liderilor săi.

Comandantul Forţelor Armate suedeze, Micael Byden, avertiza în ianuarie că suedezii ”trebuie să se pregătească acum de război”.

În afară de candidatura la aderarea la NATO, Suedia a semnat la începutul lui decembrie un acord prin care autorizează Statele Unite să aibă un acces la 17 baze militare de pe teritoriul suedez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.