Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că se aşteaptă ca parlamentul Ungariei să ratifice aderarea Suediei de îndată ce se va reuni din nou în sesiune, la sfârşitul lunii februarie, eliminându-se astfel ultimul obstacol pentru ca ţara nordică să se alăture alianţei militare occidentale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ungaria a devenit ultima ţară NATO care mai trebuie să dea undă verde din punct de vedere juridic aderării Suediei, după ce parlamentul turc a ratificat, marţi, cererea Stockholmului, iar preşedintele Tayyip Erdogan a promulgat, joi, legea.

Toţi cei 31 de membri ai NATO trebuie să ratifice aderarea unei ţări candidate înainte ca aceasta să poată adera cu drepturi depline la alianţă.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat că premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat în cadrul unei convorbiri telefonice în această săptămână că susţine aderarea Suediei.

"S-a precizat clar că parlamentul va lua în discuţie acest subiect imediat ce se va reuni, iar mesajul este că parlamentul va susţine apoi ratificarea aderării Suediei", a dezvăluit Stoltenberg. "Mesajul pe care l-am primit este că parlamentul se va reuni din nou la sfârşitul lunii februarie, aşa că trebuie să aşteptăm acest lucru", a adăugat el.

"Dar sunt absolut încrezător şi mă bazez pe Ungaria că ratificarea aderării Suediei va fi făcută imediat ce parlamentul se va reuni din nou, la sfârşitul lunii februarie", a punctat şeful NATO.

"Aderarea Suediei la NATO va face NATO mai puternică şi ne va face pe toţi mai siguri", a comentat Stoltenberg în declaraţii făcute reporterilor la sediul NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.