Serviciul ucrainean de informaţii SBU a arestat în weekend doi conducători ai constructorului ucrainean de motoare de avion Motor Sich, pe care-i suspectează de colaborare cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SBU ”l-a arestat pe preşedintele gigantului industrial Motor Sich, suspectat că lucrează împreună cu Federaţia rusă”, a anunţat duminică într-un comunicat serviciul.

SBU l-a arestat, de asemenea pe şeful Departamentului Activităţilor în Străinătate al companiei.

Numele celor doi oficiali nu au fost dezvăluite în mod oficial.

Arestarea celor doi intervine în cadrul unei anchete penale cu privire la ”furnizarea ilegală de către Motor Sich a unor materiale militare avioanelor de atac ruseşti”, precizează SBU.

Cei doi bărbaţi sunt suspectaţi de ”colaborare” şi ”asistenţă oferită statului agresor”.

SBU acuză conducerea fabricii societăţii din zona Zaporojie, în sudul Ucrainei, din care o parte se află sub controlul forţelor ruse şi care a fost anexată în septembrie, ”a acţionat în complicitate” cu conglomeratul rus al Apărării Rostec.

”Suspecţii au înfiinţat o filieră transnaţională în vederea unor livrări ilegale angro a unor loturi de motoare de avioane ucrainene ţării agresoare”, acuză SBU, care precizează că Rusia le foloseşte pentru a produce şi repara elicoptere de luptă.

Acest tip de elcopter a fost folosit ”masiv” în invazia rus a Ucrainei, acuză SBU.

Suspecţii au ocolit sancţiunile impuse de către Occident Rusiei prin vânzări de motoare către întreprinderi din Orientul Mijlociu, Europa şi Asia de Est, care au făcut comenzi în contul nevoilor unei ”părţi străine”.

Motor Sich fabrică motoare de elicoptere şi avioane, dar şi turbine industriale.

Motor Sich şi-a întrerupt oficial relaţiile cu Rusia - cel mai mare client al său - după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, şi întâmpină dificultăţi, de atunci, să găsească pieţe noi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.